Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Techniky klasické černobílé fotografie (OPT / TKF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / TKF - Techniky klasické černobílé fotografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy klasického fotografického procesu2. Vybavení fotokomory3. Fotografické přístroje v klasické fotografii4. Fotografické materiály a jejich citlivost5. Expoziční doba, zrnitost a vnímání ostrosti6. Dynamický rozsah filmu7. Zónový systém8. Negativní proces, vyvolávání filmu9. Tvorba pozitivního obrazu10. Techniky při tvorbě fotografií pro prezentaci11. Důležité aspekty pro archivní uchovávání fotografických materiálů12. TónováníCvičení ke kurzu bude zaměřeno na práci v klasické fotokomoře. Přednášky budou využitelné i pro studenty uměleckých směrů v rámci UP.

Získané způsobilosti

Získání znalostí a dovedností v oblasti klasické černobílé fotografie. Studenti se ovládají základy teorie i praktické provedení fotografického procesu od pořízení fotografií po práci ve fotokomoře.

Literatura

Thornton, B. Edge of Darkness: The Art, Craft, and Power of the High-Definition Monochrome Photograph. Amphoto books, 2001. Schaefer, J. P. The Anselm Adams Guide: Basic Techniques of Photography - Book 1. Publisher Anselm Adams, 1999. Anchell, S. The Darkroom cookbook. Focal Press; 3rd edition, 2008. Rudman, T. The Photographer s Master Printing Course. Mitchell Beazley, 2004. Rudman, T. The Photographer s Toning Book. Amphoto Books, 2003.

Požadavky

Aktivní účast v hodině, provedení zadané práce spočívající v pořízení fotografie na černobílý film, jeho vyvolání a pořízení zvětšeniny na fotografickém papíru.

Garant

RNDr. Josef Kapitán, Ph.D.Ing. Petr Zatloukal

Vyučující

RNDr. Josef Kapitán, Ph.D.Ing. Petr ZatloukalRNDr. Josef Kapitán, Ph.D.Ing. Petr Zatloukal