Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Techniky optické spektroskopie (OPT / TOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / TOS - Techniky optické spektroskopie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy v optické spektroskopii. Základní radiometrické a spektroradiometrické veličiny jejich vzájemné vztahy a jednotky. Etendue.2. Přehled základních spektroskopických metod, absorpční a emisní spektroskopie, luminiscence a Ramanův rozptyl. Měření optického signálu ve spektroskopii. Temný signál, signál pozadí a analytický signál.3. Charakteristiky optického záření. Zdroje záření, parametry světelných zdrojů. Záření absolutně černého tělesa, lasery ve spektroskopii. Použití světelných zdrojů pro kalibrace vlnových délek a intenzit ve spektroskopii.4. Základní mechanismy detekce světelného záření. Základní parametry detektorů. Detektory používané ve spektroskopii. Charakterizace signálu a šumu.5. Různé metody výběru vlnových délek. Spektrální rozlišení a volný spektrální interval.6. Absorpční a interferenční filtry (Fabry-Perotovy filtry). Rozklad světla s využitím disperze: hranol7. Difrakční mřížka. Monochromátory a zobrazovací spektrografy.8. Fabry-Perotův interferometr.9. Michelsonův interferometr. Experimentální měření interferogramu. Výpočet spektra z interferogramu.

Získané způsobilosti

Osvojit si základní znalosti v oblasti optické spektroskopie. Studenti ovládají základy spektroskopických technik, jsou schopni popsat využití disperzních prvků i interferometrů ve spektroskopii. Studenti aplikují teoretické poznatky na zpracování experimentálně získaných dat (spekter nebo interferogramů).

Literatura

Ingle, J. D., Crouch S. R. Spectrochemical Analysis. 1988. ISBN 0138268762.J. F. James, R. S. Sternberg. (1969). The Design of Optical Spectrometers. Prosser,V. a kol. Experimentální metody biofyziky. Academia Praha, 1989. Griffiths, P., De Haseth, J. A. Fourier Transform Infrared Spectrometry. Wiley-Interscience, 2nd edition, 2007.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a cvičeních, plnění zadaných úkolů. Minimální úspěšnost 50% v závěrečném testu.

Garant

RNDr. Josef Kapitán, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Josef Kapitán, Ph.D.Ing. Vadim Evseev, Ph.D.RNDr. Josef Kapitán, Ph.D.