Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do programování (OPT / UDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPT / UDP - Úvod do programování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do programování v C - základní prvky jazyka, zdrojové soubory, překladač, preprocesor.2. Standardní vstup a výstup - funkce pro znakový vstup a výstup, formátovaný vstup a výstup.3. Řídící struktury - větvení, podmíněný příkaz, cykly.4. Řídící struktury - přepínač, řízení cyklů, příklad použití cyklů: výpočet integrálu.5. Práce se soubory - ukazatel na soubor, základní funkce pro čtení/zápis.6. Práce se soubory - práce s daty, čtení a zpracování dat, ukádání výsledků do souboru.7. Funkce - programování uživatelských funkcí, deklarace funkcí.8. Funkce - komunikace prostřednictvím parametrů, oblast platnosti identifikátorů, ukazatel na funkci, hlavičkové soubory.9. Pole - jednorozměrná a vícerozměrná pole, pointerová aritmetika, aplikace: třídění, hledání, práce s vektory a maticemi.10. Matlab/Octave - software pro numerické výpočty, programovací jazyk.11. Matlab/Octave - ukázka aplikací v přírodních vědách.12. Oslo - profesionální software pro návrhy a optimalizace optických soustav, skriptovací jazyk Oslo, podobnosti a rozdíly ve srovnání s jazykem C, programování uživatelských funkcí.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu studenti získají znalosti předmětu v rozsahu sylabu a schopnost aplikovat získané poznatky při řešení problémů.

Literatura

P. Herout. Učebnice jazyka C. Kopp, České Budějovice, 2004. ISBN 80-7232-220-6.http://www.gnu.org/software/octave/docs.htmhttp://www.lambdares.com/pub/Optics_Reference.pdf

Požadavky

Dostatečné znalosti v rozsahu přednášky.

Garant

doc. Mgr. Jaroslav Řeháček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Libor Moťkadoc. Mgr. Jaroslav Řeháček, Ph.D.Mgr. Libor Moťkadoc. Mgr. Jaroslav Řeháček, Ph.D.