Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Příprava a charakterizace fot. nanostr. (SLO / BPFN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / BPFN - Příprava a charakterizace fot. nanostr., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Metody přípravy tenkých vrstev: vakuové napařování, obloukové vypařování atd.- Aplikace nízkoteplotního plazmatu pro PVD a PECVD depozici vodivých a dielektrických tenkých vrstev, fyzikální základy DC a RF katodového naprašování a reaktivního naprašování, magnetronové systémy RF, MF, DC, DC pulsní, duální atd., systémy s dutou katodou a plazmovým kanálem.- Systémy pro PECVD depozici tenkých vrstev, planární RF reaktor, VHF reaktor, aplikace MW plazmatu pro depozici tenkých vrstev, MW surfatron, ECR plazma. PECVD systémy pracující za atmosférického tlaku, DBD výboj, RF výboj, BTD s proudícím kanálem.- Vlastnosti a charakterizace tenkovrstvých struktur.- Úhlově závislá spektrální elipsometrie v oboru vlnových délek zahrnující viditelnou a vakuovou-UV oblast spektra.- Fázové přechody v tenkovrstvých strukturách.- Dielektrické a piezoelektrické vlastnosti a charakterizace tenkých vrstev perovskitů.- Charakterizace mechanických parametrů tenkovrstvých systémů pomocí nanoindentace, opticky buzené povrchové akustické vlny a pod.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti aplikace poznatků.Používat znalosti o přípravě a charakterizaci fotonických nanostruktur v současném výzkumu a vývoji.

Literatura

Časopisecká a firemní literatura. Rieke, G.H. Detection of light. From the Ultraviolet to the Submillimeter. Cambridge Univ. Press, 2. edition, Cambridge, 2002. Saleh, B.E.A., Teich, M.C. Základy fotoniky. Matfyzpress, Praha, sv. 3, 1994.

Požadavky

Znalost tématu, schopnost diskutovat o tématu v širších souvislostechSložení zkoušky

Garant

RNDr. Zdeněk Hubička, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Zdeněk Hubička, Ph.D.Ing. Zdeněk Potůček, Ph.D.