Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdroje a detektory pro nanofotoniku (SLO / BZDF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / BZDF - Zdroje a detektory pro nanofotoniku, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Lasery a laserové diody, principy a režimy činnosti. Laser v kontinuálním režimu. Q-spínání. Synchronizace módů. Ultrakrátké impulsy. Měření výkonu a energie. Diagnostika ultrakrátkých impulsů. Základy spektrometrie.- Elektrooptické a akustooptické jevy. Amplitudová a fázová modulace světla. Prostorová modulace. Diagnostika a tvarování ultrakrátkých optických impulsů.- Generace 2. a 3. harmonické, optické parametrické zesílení.- Speciální zdroje fotonů pro nanofotoniku. Zeslabené laserové impulsy. Zdroje korelovaných fotonů. Zdroje fotonů s ohlášením. Molekulární zdroje. Defekty v nanokrystalech. Kvantové jámy a kvantové tečky. Atomy nebo ionty v pastech. Srovnání jednofotonových zdrojů.- Základy radiometrie a fotometrie. Základní vlastnosti detektorů světla.- Vnitřní a vnější fotoelektrický jev. Fotodiody PIN a lavinové, režimy činnosti. Rychlé PIN detektory. Homodynní detektor.- Fotonásobiče. Lavinové fotodiody. Detekce jednotlivých fotonů. - Maticové detektory. Vědecké CCD kamery. Intenzifikované CCD kamery a EMCCD kamery.- Speciální detektory fotonů pro kvantovou optiku. Detektory s citlivostí na jednotlivé fotony. Detektory s rozlišením v počtu fotonů. Nanofotonické detektory, VLPC, TES.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Popsat principy generace a detekce světla v oblasti nanofotoniky, spojovat oblasti použitelnosti zdrojů a detektorů pro nanofotoniku.

Literatura

Časopisecká a firemní literatura. Rieke, G.H. Detection of light. From the Ultraviolet to the Submillimeter. Cambridge Univ. Press, 2. edition, Cambridge, 2002. Saleh, B.E.A., Teich, M.C. Základy fotoniky, sv. 3. Matfyzpress, Praha, 1994.

Požadavky

Znalost tématu, schopnost diskutovat o tématu v širších souvislostechSložení zkoušky

Garant

doc. RNDr. Ondřej Haderka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Antonín Černoch, Ph.D.doc. RNDr. Ondřej Haderka, Ph.D.Mgr. Karel Lemr, Ph.D.