Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do exp. fyziky vysokých energií (SLO / EFVE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / EFVE - Úvod do exp. fyziky vysokých energií, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. "Cihly a malta, ze kterých je složen náš svět":- Základní objevy (elektron, jádro, neutron, pozitron, mion, ...).- Systematika částic.- Současný stav našich znalostí ? základní kameny hmoty a jejich interakce.- Partony, hluboce nepružný rozptyl.- Standardní model.- Dosud nezodpovězené otázky.2. Interakce částic s prostředím:- Průchod nabitých částic prostředím v závislosti na energii.- Ionizační, radiační ztráty, Čerenkovské záření, přechodové záření, mnohonásobný rozptyl.- Elektromagnetické a hadronové spršky.3. Detektory:- Metody detekce částic, vybrané typy detektorů: scintilátory, Čerenkovské detektory, dráhové detektory, kalorimetry.4. Urychlovače částic:- Principy urychlování, používaná zařízení, lineární a kruhové urychlovače, pevný terč a vstřícné svazky.5. Velké současné a budoucí experimenty na urychlovačích:- Experimenty na urychlovačích LEP a Tevatron, nejdůležitější výsledky.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Připomenout terminologii používanou v částicové fyzice: kvarky, leptony, mezony, baryony, plynové, polovodičové, Čerenkovovy detektory, urychlování částic, atd.; Určit a uvážit současné problémy částicové fyziky, princip urychlování na nejvyšší energie, otevřené otázky v teorii (Higgsův boson, supersymetrické částice, temná hmota ...); Popsat jak se obor vyvinul od svého počátku do současnosti, jak pracují detektory částic, jak se vyvíjely urychlovače a jaký je současný stav technologie; Popsat klíčové objevy v oboru; popsat z čeho se skládá moderní experiment na urychlovačích; Vyjmenovat základní vlastnosti různých detektorů používaných v částicové fyzice: geometrické a energetické rozlišení, spolehlivost, velikost, radiační odolnost, cena apod.; Definovat základní koncept standardního modelu (elektroslabé a silné interakce).

Literatura

Cheng T.-P., Li L.-F. Gauge Theory of Elementary Particle Physics. Oxford Press, 2000. ISBN 0-19-850621.Cowan Glen. Statistical data analysis. Oxford Press, 1998. ISBN 0-19-850155.Leo W. R. Techniques for Nuclear and Particle Physics Expeiments. Springer Verlag, 1994. ISBN 0-387-57280-5.

Požadavky

Znalost tématu, schopnost diskutovat o tématu v širších souvislostech,Složení zkoušky.

Garant

prof. Jan Řídký, DrSc.

Vyučující

prof. Jan Řídký, DrSc.RNDr. Petr Trávníček, Ph.D.