Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Exp. laserová a nelineární optika (SLO / EXLNO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / EXLNO - Exp. laserová a nelineární optika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Lasery - princip činnosti, režimy generace, možnosti čerpání, nejpoužívanější druhy aktivních prostředí, nelineární optika - jevy druhého a třetího řádu. Jednotlivá témata jsou doplňována laboratorními demonstracemi.- Laser v kontinuálním režimu, módy a jejich souvislost s rezonátorem, homogenní a nehomogenní rozšíření, hole-burning, stabilita laseru. Multi-line, single-line a single-frequency provoz laseru. Dvoj-, tří- a čtyřhladinový model laseru, popis pomocí rychlostních rovnic. Typické lasery.- Laser v režimu Q-spínání, aktivní a pasivní Q-spínání, cavity dumping, laboratorní demonstrace. Laser v režimu sychronizace módů, aktivní a pasivní modelocking, pokročilé metody synchronizace módů, generace ultrakrátkých pulsů, vliv disperze na šíření ultrakrátkých pulsů, autofokusace, automodulace fáze, Ti:safírový laser. Laserové zesilovače, regenerativní zesilovače, zesilovač Ti:safír, generace bílého kontinua.- Nelineární optika, susceptibilita 2. a 3. řádu, nelineární optické krystaly, fázová synchronizace, výpočty orientace krystalu pro interakci typu I a II, optické a mechanické vlastnosti. Generace druhé harmonické, extracavity a intracavity zdvojené lasery, kompaktní systémy (zdvojené DPSS lasery), optický parametrický zesilovač, laboratorní demonstrace.- Měření ultrakrátkých pulsů, autokorelační techniky, úplná charakterizace pulsů, komprese ultrakrátkých impulsů.- Generace korelovaných párů fotonů typu I a II, vlastnosti korelovaných párů, detektory SPCM a iCCD, koincidenční detekce, statistika počtu fotonů, Hong-Ou-Mandelův interferometr.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti pochopení problému.Vysvětlit Maxwellovy a Schroedingerovu rovnice v kontextu laserové a nelineární optiky, objasnit režimy činnosti laserů, popsat jak dosáhnout změny frekvence světla nelineárními optickými procesy, objasnit jak produkovat a analyzovat ultrakrátké světelné impulsy.

Literatura

Dmitriev, V. G., Gurzadyan, G. G., Nikogosyan, D. N. Handbook of Nonlinear Optical Crystal. Springer, 1999. Siegman, A. E. Lasers. University Science Books, 1986. Boyd, R. W. Nonlinear Optics. Academic Press; 2nd edition, 2002. Koechner, W. Solid state laser engineering. Springer, 1999. Shen, Y. R. The Principles of Nonlinear Optics. Wiley-Interscience, 2002. Saleh, B.E.A., Teich, M.C. Základy fotoniky, sv. 3. Matfyzpress, Praha, 1994.

Požadavky

Složení ústní zkoušky

Garant

doc. RNDr. Ondřej Haderka, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Ondřej Haderka, Ph.D.Mgr. Radek Machulkadoc. RNDr. Ondřej Haderka, Ph.D.Mgr. Radek Machulka