Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika vysokých energií (SLO / FVE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / FVE - Fyzika vysokých energií, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. "Cihly a malta, ze kterých je složen náš svět":- Základní objevy (elektron, jádro, neutron, pozitron, mion, ...).- Systematika částic- kv. čísla: spin, isospin, parita- Současný stav našich znalostí, základní kameny hmoty a jejich interakce.- Partony, hluboce nepružný rozptyl - základní vysvětlení- Standardní model - co popisuje- Dosud nezodpovězené otázky.2. Interakce částic s prostředím:- Průchod nabitých částic prostředím v závislosti na energii.- Ionizační, radiační ztráty, Čerenkovské záření, přechodové záření, mnohonásobný rozptyl.- Elektromagnetické a hadronové spršky.3. Detektory (základy):- Metody detekce částic, vybrané typy detektorů: scintilátory, Čerenkovské detektory, dráhové detektory, kalorimetry.4. Urychlovače částic (základy):- Principy urychlování, používaná zařízení, lineární a kruhové urychlovače, pevný terč a vstřícné svazky.5. Velké experimenty na urychlovačích včetně přehledu české účasti:- Experimenty na urychlovačích LEP, Tevatron a LHC nejdůležitější výsledky.

Získané způsobilosti

Znalost:Připomenout terminologii používanou v částicové fyzice: kvarky, leptony, mezony, baryony, plynové, polovodičové, Čerenkovovy detektory, urychlování částic, atd.; Určit a uvážit současné problémy částicové fyziky, princip urychlování na nejvyšší energie; Popsat jak se obor vyvinul od svého počátku do současnosti, jak pracují detektory částic, jak se vyvíjely urychlovače a jaký je současný stav technologie; Popsat klíčové objevy v oboru; popsat z čeho se skládá moderní experiment na urychlovačích; Vyjmenovat základní vlastnosti různých detektorů používaných v částicové fyzice: geometrické a energetické rozlišení, spolehlivost, velikost, radiační odolnost, cena apod.; Definovat základní koncept standardního modelu (elektroslabé a silné interakce); popsat zapojení ČR do projektů fyziky vysokých energií. Analýza:Spočítat základní vlastnosti částicových procesů ze známých veličin, např. prahové energie, rozpadové a interakční délky, pravděpodobnosti procesů apod.

Literatura

Perkins D.H. Introduction to High Energy Physics. Cambridge University Press, 4 edition, 2000. ISBN 978-0521621960.Nosek, D. Jádra a částice (řesené příklady). Matfyzpress, 2005. Přednášky kurzu v elektronické verzi, http://www-hep2.fzu.cz/~travnick/prednasky/FyzikaVysokychEnergii/. Cheng T.-P., Li L.-F. Gauge Theory of Elementary Particle Physics. Oxford Press, 2000. ISBN 0-19-850621.Cahn T.R.N., Goldhaber G. The Experimental Foundations Of Particle Physics. Cambridge University Press, 1991. ISBN 978-0521424257.Cowan Glen. Statistical data analysis. Oxford Press, 1998. ISBN 0-19-850155.Leo W. R. Techniques for Nuclear and Particle Physics Expeiments. Springer Verlag, 1994. ISBN 0-387-57280-5.

Požadavky

Účast na přednáškách a cvičeních. Znalost tématu, schopnost diskutovat o tématu v širších souvislostech. Schopnost spočítat typové příklady ze cvičení.

Garant

prof. Jan Řídký, DrSc.

Vyučující

prof. Jan Řídký, DrSc.RNDr. Petr Trávníček, Ph.D.RNDr. Petr Trávníček, Ph.D.