Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová a nelineár. aplikovaná fotonika (SLO / KNAF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / KNAF - Kvantová a nelineár. aplikovaná fotonika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Kvantování elektromagnetického pole, matice hustoty, kvantové korelační funkce, fotopulsní statistika, homodynní a heterodynní detekce jako nástroje detekce velmi slabých signálů.- Kvantová interference. Hanbury Brownova-Twissova korelační interferometrie. Interference.- Koherentní stavy optického pole a jejich vlastnosti. Glauberova-Sudarshanova reprezentace matice. hustoty, charakteristické funkce, generující funkce a kvazidistribuce.- Neklasické (stlačené a/nebo sub-poissonovské) signály.- Fázové stavy slabých signálů a jejich měření.- Aplikace na světlo přirozených zdrojů, laserů a superpozice signálu a šumu.- Neklasické světlo pro přesná kvantová měření a optické sdělování.- Kvantové nelineární jevy jako zdroje neklasického světla. Generace druhé harmonické a subharmonické frekvence, Ramanův a Brillouinův rozptyl.- Nelineární fotonické nanostruktury, metody popisu nelineárních jevů v těchto strukturách s lokalizovaným optickým polem.- Spontánní sestupná frekvenční konverze v nelineárních vrstevnatých, periodicky-pólovaných a vlnovodných strukturách. Generace fotonových párů, kvantová provázanost fotonových párů. Vybrané aplikace fotonových párů.- Generace stlačeného světla v moderních fotonických strukturách.- Interakce atomů se stacionárními poli. Koherentní přechodové jevy (fotonové echo, samoindukovaná transparence, superradiance). Jaynesův-Cummingsův model.

Získané způsobilosti

Pochopit fyzikální procesy v kvantových optických polích generovaných v různých nelineárních optických procesech. Umět popsat tyto procesy a využít je v metrologii a dalších aplikacích.

Literatura

Meystre, P.; Sargent, M. Elements of Quantum Optics. Springer, 1999. Mandel, L.; Wolf, E. Optical Coherence and Quantum Optics. Cambridge University Press, 1995. Zubairy, M.S.; Scully, M.O. Quantum Optics. Cambridge University Press, 1997. Peřina, J. Quantum Statistics of Linear and Nonlinear Optical Phenomena. Kluwer, Dordrecht, 1991. Snyder, A.W., Love, J.D. Optical Waveguide Theory. Chapman & Hall, London, 1983. Yeh, P. Optical Waves in Layered Media. Wiley, New York, 1988.

Garant

doc. RNDr. Ondřej Haderka, Ph.D.doc. RNDr. Jan Peřina, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Peřina, Ph.D.