Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optické experimentální metody (SLO / OEXM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / OEXM - Optické experimentální metody, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy experimentální spektroskopie. CCD spektrometr. Spektrometr s rotující mřížkou. Monochromátory.2. Detekce fotonů. Lavinové fotodiody, SPCM moduly. Smyčkové detektory. Intenzifikované CCD a EMCCD kamery. Koincidenční detekce. Převodníky čas-amplituda. Jednokanálové a multikanálové analyzátory.3. Záznam a analýza modulovaných signálů. Měření v časové a spektrální oblasti. Digitální osciloskopy. Spektrální analyzátory.4. Rezonátorová optika. Módy rezonátorů. Fabry-Perotův filtr. Výpočty stability prázdných rezonátorů. Difrakční teorie rezonátorů. Měření modové struktury laserů. Výběr módů laserů.5. Prostorová filtrace. Navazování laserových svazků do optických vláken.6. Polarizace světla, použití polarizačních stavů světla v optických signálech na jednofotonové úrovni. Generace, úprava a detekce.7. Interferometrie s volnými svazky. Machův-Zehnderův a Michelsonův interferometr. Interferometrie v bílém světle.8. Generace ultrakrátkých optických impulsů z pevnolátkových laserů. Diagnostika ultrakrátkých pulsů.9. Nelineární optika. Generace druhé a třetí harmonické. Generace párů fotonů. Samofokusace a generace bílého kontinua.10. Optické tenké vrstvy. Technologie přípravy, vlastnosti, diagnostika, měření reflexe a propustnosti.11. Mechanické vlastnosti tenkých vrstev, měření nanoindentorem, vrypové zkoušky, adhesivně kohezivní vlastnosti vrstev.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti aplikace teoretických poznatků. Postavit jednoduché optické a optoelektornické experimentální uspořádání, aplikovat optické měřicí metody a metody analýzy dat, používat moderní optické a elektronické přístroje.

Literatura

Časopisecká a firemní literatura. Saleh B.E.A., Teich M.C. Základy fotoniky (díl 1-4), (česky překlad "Fundamentals of Photonics", J. Wiley&Sons, Inc., New York). Matfyzpress, UK Praha, 1994.

Požadavky

Znalost tématu, schopnost diskutovat o tématu v širších souvislostech.

Garant

Mgr. Antonín Černoch, Ph.D.RNDr. Pavel Pavlíček, Ph.D.doc. Mgr. Jan Soubusta, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Antonín Černoch, Ph.D.Mgr. Radek MachulkaBc. Ing. Václav Michálek, Ph.D.Mgr. Libor Nožka, Ph.D.RNDr. Pavel Pavlíček, Ph.D.doc. Mgr. Jan Soubusta, Ph.D.Mgr. Jan Tomáštík