Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Apl. nelineární optika a laser. dynamika (SLO / PGSAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / PGSAP - Apl. nelineární optika a laser. dynamika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Maxwellovy rovnice v nelineárním dielektrickém prostředí, vektor polarizace v nelineárním prostředí, nelineární dielektrické susceptibility a jejich vlastnosti, klasifikace nelineárních optických jevů.- Maxwell-Blochovy rovnice v dielektrickém prostředí, kinetický a kvantový model laseru, dynamika laseru, pulsní generace z laseru, laserové zesilovače.- Nelineární jevy druhého řádu, generace druhé harmonické, optimalizace konverzní účinnosti, generace součtových frekvencí, generace třetí harmonické kaskádou druhé harmonické a sčítání frekvencí.- Generace rozdílových frekvencí, parametrický zesilovač a oscilátor.- Spontánní parametrická sestupná konverze, konstrukce zdrojů kvantově provázaných párů fotonů, generace neklasických stavů světla a jejich aplikace.- Kerrův jev, autofokusace a automodulace fáze, elektrooptické a akustooptické modulátory, generace bílého kontinua.- Materiály pro nelineární optiku, nelineární optické krystaly, optika krystalů, dosažení fázové synchronizace typu I a II, kvazifázová synchronizace, nelineární optika ve vrstevnatých prostředích.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti pochopení problému.Vysvětlit Maxwellovy, Schroedingerovu a Maxwell-Blochovy rovnice v kontextu laserové a nelineární optiky, popsat laserovou dynamiku v různých režimech činnosti laseru, klasifikovat nelineární optické jevy 2. a 3. řádu, vysvětlit nelineární optické jevy 2. a 3. řádu.

Literatura

Narducci, L. M. Abraham, N. B. Laser Physics and Laser Instabilities. World Scientific, Singapore, 1988. Haken, H. Light 2. North Holland, Amdsterdam, 1985. Boyd, R. W. Nonlinear Optics. Academic Press, 2002. Shen, Y. R. Principles of Nonlinear Optics. Wiley, 1984.

Požadavky

Znalosti v rozsahu programu předmětu (přezkoušení)

Garant

doc. RNDr. Ondřej Haderka, Ph.D.doc. RNDr. Jan Peřina, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Ondřej Haderka, Ph.D.doc. RNDr. Jan Peřina, Ph.D.