Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie měření a experimentu (SLO / PGSEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / PGSEX - Teorie měření a experimentu, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do teorie měření (vývoj teorie měření, kvantifikace; abstraktní struktury; fyzikální veličina, Helmholtzova teorie měření; jednotky a jejich soustavy, zavádění veličin - metronomika); základní pojmy teorie měření (reprezentační teorie měření: základní pojmy, relační systém, škály a jejich typy; realizace veličin: rozměry fyzikálních jednotek, soustavy jednotek; měření: postuláty modelu měření, realizace měření); pojem model (úvod do problematiky modelů; zákon a model, klasifikace modelů; etapy vytváření modelů; matematické a fyzikální modely; tvorba matematicko-fyzikálního modelu; odchylka modelů od reality).

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí.Předvést obecně znalost terminologie teorie měření a její interpretace ve fyzikálním experimentu.

Literatura

Kubáček, L., Kubáčková, L. Statistika a metrologie. UP Olomouc, 2000. Mlčoch, J.; Rössler, T. Teorie měření a experimentu. VUP, 246 s., 2006.

Požadavky

Znalosti v rozsahu programu předmětu (přezkoušení)

Garant

prof. RNDr. Miroslav Hrabovský, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Miroslav Hrabovský, DrSc.