Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laserové zpracování materiálů (SLO / PGSLZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / PGSLZ - Laserové zpracování materiálů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Principy laserů, laserová optika, komponenty laserové optiky a jejich vlastnosti, charakteristiky laserového svazku; průmyslové lasery, jejich dělení podle aplikací, principy, vlastnosti, konstrukční řešení; laserové řezání, svařování, tepelné zpracování (kalení aj.), povlakování, aplikace; modelování jevů interakce laserového záření a materiálů, interpretace výsledků; laserové výrobní systémy s lasery velkých výkonů; měřicí metody, vlastnosti laserových optických svazků.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti aplikace poznatků.Vybrat optimální typ laseru a parametry procesu pro konkrétní laserovou aplikaci a materiál, vytvořit CNC program podle výkresu a optimalizovat proces zpracování, zacházet s konkrétním laserovým systémem a měřiči výkonu a profilu laserového svazku.

Literatura

Houša, J. Aktuální trendy a problémy vývoje obráběcích strojů. ČVUT FST Ústav výrobních strojů a mechanismů, Praha, 2000. Řasa, J. Laserová technika a technologie na Fertigungstechnisches. Kolloquium Stuttgart, Výzkumné centrum pro strojírenskou výrobní techniku a technologii, 2000. Olšar, B. Lasery a strojírenství. In: Technik 9/2000, s.13. Vrbová,M., Jelínková, H., Gavrilov, P. Úvod do laserové techniky. ČVUT Praha, 1994. www.laser-tech.cz, www.medicom.cz, www.mit-laser.cz.

Požadavky

Znalosti v rozsahu programu předmětu (přezkoušení)

Garant

prof. RNDr. Miroslav Hrabovský, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Miroslav Hrabovský, DrSc.