Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do fyzikálních měření (SLO / UFM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / UFM - Úvod do fyzikálních měření, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam a úloha experimentu ve vědě a technice. Oblasti využití experimentální techniky.2. Logické schéma experimentální práce včetně jejího zpracování. Strategie měření.3. Základy metrologie: organizace metrologie v ČR, základní pojmy metrologie.4. Pojmy chyba měření a nejistota měření: definice, klasifikace neurčitostí, výskyt soustavných a nahodilých nejistot.5. Nejistoty funkcí o více proměnných. Zákon šíření nejistot, optimalizace měření.6. Statistika ve zpracování výsledků měření.7. Lineární regresní analýza.8. Grafické metody pro zpracování měření9. Měřidla, měřicí systémy a měřicí přístroje - jejich funkce, vlastnosti a chyby. Základní informace o elektrických měřeních neelektrických veličin.10. Vybrané základní laboratorní metody.11. Vybrané fyzikálně-matematické měřicí metody používané při zpracování měření.12. Základní informace o bezpečnosti práce v laboratorním provozu.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti pochopení problému.Vysvětlit podstatu a interpretovat data, rozlišit a klasifikovat zadaný problém, předpovídat chování daných jevů.

Literatura

Mlčoch J., Rössler T. Teorie měření a experimentu. Vydavatelství UP, Olomouc, 2005. Mlčoch J. Úvod do fyzikálního měření. Vydavatelství UP, Olomouc, 2001. Mlčoch J. Úvod do fyzikálního měření. Vydavatelství UP, Olomouc, 1997. Brož J. a kol. Základy fyzikálních měření. SPN Praha, 1983.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášené problematiky (kolokvium).

Garant

RNDr. Pavel Horváth, Ph.D.RNDr. Petr Šmíd, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ivana Hamarová, Ph.D.RNDr. Pavel Horváth, Ph.D.RNDr. Petr Šmíd, Ph.D.