Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do standard. modelu element. částic (SLO / UMEC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / UMEC - Úvod do standard. modelu element. částic, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do historie standardního modelu, objevy základních částic.2. Podivné částice, kvarkový a partonový model, silné interakce.3. Symetrie v mikrosvětě a jejich narušení, zákony zachování.4. Leptony a neutrina, elektroslabé interakce, intermediální vektorový boson, slabé neutrální proudy.5. Moderní experimenty ve fyzice částic, objev top kvarku, objev Higgsova bosonu.6. Standardní model jako teorie lokální kalibrační invariance vůči specifické grupě symetrií.7. Možná rozšíření standardního modelu, evidence a možné způsoby detekce temné hmoty.

Získané způsobilosti

Znalosti:Porozumět historickému poznání standardního modelu jakož i jeho moderní teoretické struktuře. Schopnost popsat základní principy, symetrie, typy částic a jejich interakce a význam jednotlivých objevů. Schopnost diskutovat, proč je zřejmě standardní model neúplný.

Literatura

Žáček, J. Úvod do fyziky elementárních částic. Karolinum, Praha, 2005. ISBN 80-246-11090-0.Hořejší, J. Fundamentals of Electroweak Theory. Universitas Carolinae, Praha, 2003. Bettini A. Introduction to Elementary Particle Physics. http://www-teach.phy.cam.ac.uk/teaching/courseSummary.php?courseID=%209Davídek T., Leitner R. Elementární částice, od objevů po současné experimenty.

Požadavky

Účast ve výuce. Znalost tématu, schopnost diskutovat o tématu v širších souvislostech.

Garant

Mgr. Jiří Kvita, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Kvita, Ph.D.