Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do moderních technologií 2 (SLO / UVMT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / UVMT2 - Úvod do moderních technologií 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Technologie opracování povrchůTechnologie v optickém průmysluModerní technologieKontrola tvaru a vlastností povrchů- drsnost povrchu- mechanické metody kontroly- bezdotykové metody kontrolyTribologie (tření, mazání, opotřebení)Koroze ( význam, typy, ochrana )Ochrana povrchůTenké vrstvy- technické (povlakování)- optické (depoziční technologie)Měření a kontrola tenkých vrstevFotolitografieModerní technické materiály (pěny , vlákny, fólie)NanotechnologieExkurze

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání schopnosti pochopení problému. Mít přehled o metodách opracování povrchů, jejich ochraně a moderních přístrojích pro kontrolu a měření vlastností povrchů.Mít přehled o tribologických vlastnostech a metodách jejich modifikace.Znát problematiku koroze a protikorozní ochrany.Popsat přípravu tenkých vrstev, znát jejich vlastnosti a možné metody jejich zjišťování.Znát moderní formy technických materiálů a metody jejich přípravy.Orientovat se v nanotechnologiích.

Literatura

Bumbálek, B., Odvody, V., Ošťádal, B. Drsnost povrchu. SNTL, Praha, 1989. Sodomka L., Fiala J. Fyzika a chemie kondenzovaných látek s aplikacemi I. a II. Adhesiv Liberec, 2003. Eckertová, L. Fyzika tenkých vrstev. SNTL, Praha, 1974. Whitehouse D.J. Handbook of Surface and Nanometrology. IOP Publishing, 2003. Cardarelli F. Materials Handbook. Springer - Verlag, London, 2008. Yang F., Li J.C.M., eds. Micro and Nano Mechanical testing of Materials and Devices. Springer Science + Business Media, 2008. Ptáček L. a kol. Nauka o materiálu I a II. Akademické nakladatelství CERM, 2003. Knittl, Z. Optics of thin films. John Wiley & Sons, London - New York - Sydney - Toronto, 1976. Vašíček, A. Optics of thin films. North Holland, Amsterdam, 1960. Křepelka, J. Optika tenkých vrstev. Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, http://aix.volny.cz/~krepelka/films.htm, 1993.

Požadavky

Složení písemné a ústní zkoušky.

Garant

RNDr. Petr Schovánek

Vyučující

Mgr. Radim Čtvrtlík, Ph.D.RNDr. Petr Schovánek