Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vědecké a průmyslové aplikace laserů (SLO / VPAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / VPAL - Vědecké a průmyslové aplikace laserů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Základy interakce optického záření a pulsů s pevnými látkami - absorpce a reflexe, tepelná interakce a ohřívání materiálu; interakce v různých časových a prostorových škálách.2) Zvláštnosti laserové excitace v různých materiálech - termální a netermální procesy, nelineární interakce. Excitace ultrakrátkým pulsem. Netermální tavení.3) Povrchová interakce - vzorkování povrchu a ablace. Mechanismy laserové ablace - odpařování, fázová exploze, Coulombovská exploze, spallation.4) Dynamika laserových ablací (ablation plumes), plasmové efekty, vznik clusterů.5) Přímý zápis laserem do transparentních materiálů (bulk interaction), související procesy a zvláštnosti.6) Interakce s plynnými a pevnolátkovými terči. Generování nekoherentního záření, bodový terč, Comptonův rozptyl.7) Generování koherentního UV záření, HHG, attosekundové pulsy.8) Urychlování nabitých částic laserovým svazkem. Inerciální jaderná fúze.9) Aplikace ve vědě, medicíně, high-tech průmyslu (litografie, LIDAR, LIDT měření, atd.).

Získané způsobilosti

Skupina 1 - Knowledge (získání znalostí)- Vyjmenovat jednotlivé druhy interakce laserového záření s látkou (povrchové, objemové, tepelné, atd.)- Popsat dynamiku interakcí a zvláštnosti excitace krátkým laserovým pulsem - Identifikovat specifika v generování koherentního a nekoherentního UV záření. - Vysvětlit interakci záření s různými druhy terčů.- Popsat laserový urychlovač částic.- Vybavit si různé aplikace laserových pulsů a UV záření ve vědeckých a průmyslových aplikacích

Literatura

Kaertner Franz. Few cycle laser pulse generation and its applications. Aktuální články ve vědeckých žurnálech. Svelto Orazio. Principles of lasers.

Požadavky

Docházka na přednášky a orientace v rámci přednášené problematiky

Garant

Ing. Tomáš Mocek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Mocek, Ph.D.