Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy nauky o materiálu 1 (SLO / ZANM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / ZANM1 - Základy nauky o materiálu 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Technické materiály - přehledKovy - slitiny železa, neželezné kovyNekovové materiály - plasty, sklo, keramikaMateriálové vlastnosti technických materiálůTypy vazeb atomůVnitřní stavba kovůKrystalická stavba kovů - mřížka, krystalografieReálná mřížka - defektyZáklady termodynamiky- termodynamika kovů- difúze- fázové transformaceKrystalizace kovů a slitinVzájemná rozpustnost kovůTuhý roztokRovnovážné diagramyEutektická, eutektoidní, peritektická přeměnaKrystalizace slitin železa - rovnovážné diagramyAlotropické přeměnyStrukturní součásti ocelí a litinARA a IRA diagramZáklady tepelného zpracováníZnačení ocelí a litin

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí. Mít přehled o typech technických materiálů a jejich třídění s důrazem na železné materiály. Popsat vnitřní stavbu kovů a její vliv na vlastnosti materiálů. Znát defekty krystalové mříže. Popsat a vysvětlit procesy tuhnutí binárních slitin s různou rozpustností složek v tuhém stavu, popsat krystalizaci ocelí a litin. Rozlišovat fáze v oceli a popsat jejich vliv na mechanické vlastnosti materiálu. Prezentovat základní metody tepelného zpracování kovů. Mít přehled o neželezných a vybraných nekovových materiálech a jejich použití.

Literatura

Kopřiva M. Materiály pro jemnou mechaniku a elektroniku. UP Olomouc, 1990. Walderová, B., Jonšta, Z. Nauka o kovech I. ES VŠB, Ostrava, 1989. Jonšta, Z. Nauka o kovech II. ES VŠB, Ostrava, 1990. Ptáček, L. a kol. Nauka o materiálu I. a II. Akademické nakl. CERM, 2003. Pluhař, J., Korrita, J. Strojírenské materiály. SNTL, Praha, 1979. Volf M. B. Technická skla a jejich vlastnosti. SNTL Praha, 1987. Mazancová, E., Mazanec, K. Technické materiály. ES VŠB-TU, Ostrava, 1999. Hyspecká, L. Teorie tepelného zpracování. ES VŠB, Ostrava, 1975. Jech, J. Tepelné zpracování ocelí. SNTL, Praha, 1983. Bach H., Neuroth N. The Properties of Optical Glass. Springer, Berlin Heidelberg, 1998. Schovánek Petr. Základy nauky o materiálu - text 1.

Požadavky

Absolvování písemného testu a složení ústní zkoušky.

Garant

RNDr. Petr Schovánek

Vyučující

Mgr. Radim Čtvrtlík, Ph.D.RNDr. Petr Schovánek