Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy jemnomechanické konstrukce (SLO / ZJMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / ZJMK - Základy jemnomechanické konstrukce, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. METODIKA KONSTRUOVÁNÍ A ODPOVĚDNOST KONSTRUKTÉRA- zadání konstrukčního úkolu, technické, ekonomické a kvalitativní parametry- průběh zpracování technické dokumentace, úloha výzkumu a vývoje v konstrukční praxi2. ZÁKLADNÍ PRVKY STROJNÍCH SOUČÁSTÍ, STROJ Ů A MONTÁŽNÍCH JEDNOTEK- strojní součásti a spoje, přenos točivého pohybu, převody- mechanizmy a jejich součásti, uložení, mazání a těsnění3. PRAVIDLA TVORBY VÝKRESŮ A SCHEMAT VE STROJÍRENSTVÍ A ELEKTROTECHNICE- mezinárodní technická normalizace a certifikace, rozsah technické dokumentace- základní pravidla zobrazování- zobrazení a kótování strojních součástí a konstrukčních prvků- technické výkresy a technologické postupy- předpis geometrických tolerancí a předpis drsnosti povrchu; lícovací soustava4. JAKOST A STROJÍRENSKÁ METROLOGIE- úloha metrologie při zajišťování jakosti strojírenských výrobků- technická kontrola ve strojírenském podniku, systém návaznosti etalonů a měřidel5. EXKURZE A PRAKTICKÁ CVIČENÍ

Získané způsobilosti

Základní orientace v metodice konstrukce prvků pro jemnou mechaniku. Schopnost vytvořit technický náčrt podle stávajících norem, určený jako podklad pro následné zhotovení technické dokumentace.

Literatura

Yoder, P.R. Design and Mounting of Prisms and Small Mirrors in Optical Instruments. SPIE, Bellingham, 1995. Yoder, P.R. Mounting Lenses in Optical Instruments. SPIE, Bellingham, 1995. Kruger, M.J., et al. Příručka konstruktéra optickomechanických přístrojů. Mašinostrojenie, 1967. Čech, J., Perníkář, J., Janíček, L. Strojírenská metrologie. VÚT, Brno, 1998. Kříž, R., Vávra, P. Strojírenská příručka sv. 5. a 6. Scientia, Praha, 1995. Fiala, J., Svoboda, P., Šimonovský, M. Strojnické tabulky I. - III. SNTL, Praha 1988 - 1990. Drastík, F., Poláček, D., Toman, J. Technické kreslení podle mezinárodních norem I - III. Montanex, 1994. Bely, P.Y. The Design and Construction of Large Optical Telescopes. Springer, New York, 2003. Kamarád, J., a další. Základní kvalifikační učebnice přesná mechanika a optika. Práce, Praha, 1974.

Požadavky

Zvládnutí problematiky v určeném rozsahu.

Garant

RNDr. Petr Schovánek

Vyučující

RNDr. Petr SchovánekIng. Stanislav ZdařilRNDr. Petr SchovánekIng. Stanislav Zdařil