Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy nauky o materiálu 2 (SLO / ZNM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLO / ZNM2 - Základy nauky o materiálu 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tradiční technologie výroby technických materiálů( železa a jeho slitin, hliníku, skla)Neželezné kovy a jejich slitiny (vlastnosti, použití, značení )Slinuté kovové materiályNekovové technické materiály- plasty- sklo- keramikaKompozitní materiályKrystalické materiály (monokrystal, polykrystal)Výroba monokrystalůInteligentní materiály

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí. Mít přehled o typech technických materiálů s důrazem na neželezné a nekovové materiály. Mít přehled o metodách výroby technických materiálů.

Literatura

Shackelford J. R., Doremus R. H. Ceramic and Glass Materials: Structure, Properties and Processing. Springer Science + Business Media, LLC, 2008. Sodomka L., Fiala J. Fyzika a chemie kondenzovaných látek s aplikacemi I. a II. Adhesiv Liberec, 2003. Thümmler F., Oberacker R. Introduction to Powder Metallurgy. Cambridge, 1993. Schovánek Petr. Krystalické materiály - abraziva. Fürbacher I., Macek K., Steidl J. Lexikon technických materiálů. Dashöfer, Praha, 1998-2006. Kopřiva M. Materiály pro jemnou mechaniku a elektroniku. UP Olomouc, 1990. Ptáček L. a kol. Nauka o materiálu I a II. Akademické nakladatelství CERM, 2003. Schovánek Petr. Nekovové technické materiály. Schovánek Petr. Neželezné kovy a slitiny. Schovánek Petr. O hliníku. Schovánek Petr. Plasty pro ZNM2. Volf M. B. Technická skla a jejich vlastnosti. SNTL Praha, 1987. Mazancová, E., Mazanec, K. Technické materiály. ES VŠB-TU, Ostrava, 1999. Bach H., Neuroth N. The Properties of Optical Glass. Springer, Berlin Heidelberg, 1998. Novotný, J. Základní procesy růstu monokrystalů pro optoelektroniku. Academia, Praha, 2003.

Požadavky

Absolvování písemného testu a složení ústní zkoušky.

Garant

RNDr. Petr Schovánek

Vyučující

Mgr. Radim Čtvrtlík, Ph.D.RNDr. Petr SchovánekRNDr. Mgr. Ladislav StankeMgr. Jan Tomáštík