Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza dat v hydrobiologii (ZOO / ADHY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / ADHY - Analýza dat v hydrobiologii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Využití aplikace MS Excel pro základní ukládání, transformaci, čištění a další operace s daty. Cílem je poskytnout posluchači znalosti k práci s daty v listech MS Excelu, jejich zviditelnění, vytváření přehledů, vytváření grafů a používání funkcí. Základní úkony: Nastavení Excelu; datové listy a jejich vlastnosti; buňky a jejich vlastnosti; automatické, podmíněné formátování a styly. Práce s daty: Řazení a filtrování dat; rozdělení obsahu buňky; přehledy; kontingenční tabulky a grafy. Grafy a funkce v MS Excel: Typy grafů a jejich použití; editace grafů; kombinace grafů; použití funkcí v MS Excelu; vybrané statistické a matematické funkce a jejich využití. 2. Základy ovládání software Statistica for Windows a práce s daty. Seznámení s programem; instalace programu Statistica (systémové požadavky, instalace); organizace nabídek a logika práce s programem;, přehled jednotlivých menu, nastavení programu, práce s nápovědou, internetové stánky; Práce s daty; import dat (načtení dat z MS Excel, textových a databázových souborů, struktura souborů); Operace s daty (typy proměnných, úpravy záznamů a proměnných, odvozené a vypočítané proměnné - transformace, transponování, chybějící hodnoty); výstup výsledků; typy výstupů export grafů a tabulek (výstupní formáty grafů, výstupní formáty tabulek); spolupráce s programy MS Office (vkládání tabulek a grafů do dokumentů Office, jejich úpravy) 3. Deskriptivní analýza, modul "Basic statistics" programu Statistica. Popisná statistika; popisné parametry proměnných (průměr, směrodatná odchylka, standardní chyba, medián, kvantity, rozsah hodnot, šikmost, špičatost); popisné grafy a tabulky (histogram, box and whisker plot, frekvenční tabulky); normalita dat (Kolgomorov-Smirnovův test normality, Shapiro-Wilk`s test) Grafy; základní typy grafů (scatter plot, histogram, box and whisker plot, sloupcové, koláčové a čárové grafy); matice grafů a speciální typy grafů (matrix plots, categorized plots, 3D grafy); korelace parametrická (Pearsonův korelační koeficient, partial correlation); korelace neparametrická (Spearman, Kendal Tau, Gamma). 4. Testování a analýza dat. Parametrické testy; one sample t-test (předpoklady, využití); two sample t-test (two sample t-test s závislými a nezávislými proměnnými, předpoklady, využití); F-test (porovnání rozptylů); Neparametrické testy; srovnání dvou nezávislých vzorků (Man-Whitney U test, Kolgomorov-Smirnovův test); srovnání dvou závislých vzorků (Wilcoxonův test, znaménkový test); srovnání více nezávislých vzorků (Kruskal-Wallis ANOVA, mediánový test); one way ANOVA (předpoklady, využití)

Získané způsobilosti

Na konci prakticky orientovaného kurzu je student schopen: Využít MS Excel pro předpřípravu dat pro analýzu; Využít software Statistica for Windows pro praktickou analýzu dat Vizualizace dat pomocí grafů v MS Office a Statistica for Windows; Aplikace popisné statistiky v Statistica for Windows Aplikace statistických testů v Statistica for Windows

Literatura

- http://www.statsoft.com/textbook/stathome.html. - http://www.statsoft.com/textbook/stathome.html. - Sokal, R.R., Rohlf, F.J. (1994). Biometry, W. H. Freeman, 3th ed. - Zar, J.H. (1998). Biostatistical analysis. Prentice Hall, London. 4th ed. Pekár, S. (2009). Moderní analýza biologických dat. Masarykova univerzita, Brno, 236 pp. - Petrie, A., Watson, P. (2006). Statistics for Veterinary and Animal Science, Wiley-Blackwell; 2nd ed.

Požadavky

Student musí být schopen analyzovat data modelových příkladů (min úspěšnost 70%)

Garant

RNDr. Ivona Uvírová, Ph.D.

Vyučující

Klára Komprdová, PhD.Mgr. Vít Syrovátka, Ph.D.RNDr. Vladimír Uvíra, Dr.RNDr. Ivona Uvírová, Ph.D.