Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Batrachologie (ZOO / BATRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / BATRA - Batrachologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Postavení batrachologie v systému věd; historie batrachologie; základní charakteristika třídy obojživelníků; anatomie a morfologie; původ a evoluce obojživelníků. Potravní ekologie (potravní preference, obstarávání potravy a její přijímání, trávení a vstřebávání potravy), obranné a únikové chování (obranné strategie, predátoři, paraziti); Rozmnožování (vyhledávání partnera, zásnubní tance a typy amplexu, dynamika reprodukce, vývoj a růst zárodku, vejcorodost, živorodost, typy rozmnožování - sexuální, gynogeneze, hybridogeneze). Vztah jedince a prostředí (distribuce jedinců, migrace, orientace, cykly aktivity) vodní bilance; hibernace a estivace. Populační struktura a dynamika populací; biogeografie; inter a intraspecifické interakce. Systematický přehled základních skupin obojživelníků; charakteristika našich zástupců; ochrana obojživelníků.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- popsat anatomii a morfologii těla obojživelníků- popsat systém a fylogenezi obojživelníků- vysvětlit fyziologii a ekologii obojživelníků- rozpoznat důležité čeledi podle morfologických a ekologických charakteristik- určit místní zástupce obojživelníků do úrovně druhů pomocí určovacích klíčů

Literatura

Zug, G. R. Herpetology. Academic Press, San Diego, New York, Boston, London, Tokyo, Toronto, 1994. Witt, L. J., Caldwell, J. P.:. Herpetology. 3rd edition. Academic Press. San Diego, New York, Boston, London, Tokyo, Toronto, 2009. Baruš, V., Oliva, O. et al. Plazi. Academia, Praha, 1992. Pough, F. H. Herpetology. Prentice Hall, London, Sydney, Toronto, 2001.

Požadavky

znalosti v rozsahu probírané látky

Garant

prof. Ing. Stanislav Bureš, CSc.

Vyučující

RNDr. Milan Veselý, Ph.D.