Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etoekologie (ZOO / ETEKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / ETEKO - Etoekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem studijního předmětu je vysvětlit význam chování pro rozmnožování a přežívání, proč se živočich chová určitým způsobem, jak se mění chování a vytvářejí adaptace v chování v závislosti na měnícím se prostředí. Vysvětlení chování na proximátní a ultimátní rovině, skupinové, individuální a genové selekce, genetické podstaty chování. Sexuální selekce, konflikt mezi pohlavími, systémy páření a rodičovská péče. Optimalizace chování ve vztahu k obraně zdrojů a teritoria, evoluční soutěžení predátora a kořisti, soužití ve skupinách, kooperace a pomáhání si u živočichů, altruismus. Princip evolučně stabilních strategií, alternativní strategie rozmnožování. Přístupy k testování hypotéz v etoekologii, používané metody, faktory komplikující řešení, design experimentu a modelování v etoekologii, praktické příklady řešení konkrétních otázek, vlastní přístupy k řešení modelových příkladů v rámci seminářů.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Vysvětlit význam chování pro rozmnožování a přežívání.- Vysvětlit chování na proximátní a ultimátní rovině, skupinové, individuální a genové selekce, genetické podstaty chování. - Vysvětlit sexuální selekci.- Vysvětlit princip evolučně stabilních strategií.- Testovat hypotézy v etoekologii, designovat experimenty v etologii.

Literatura

Krebs, J. R. a Davies, N. B. 1996: An introduction to behavioural ecology. Blackwell, Oxford. Franck, D. 1996: Etologie. Karolinum, Praha. Dawkins, R. 1998: Sobecký gen. Mladá fronta, Praha. .

Požadavky

zápočet: 80% účast na seminářích/cvičeních a úspěšné splnění seminárního úkoluzkouška: znalost látky z přednášek a literatury

Garant

prof. Ing. Stanislav Bureš, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Stanislav Bureš, CSc.prof. Ing. Stanislav Bureš, CSc.