Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zool. exkurze 3 Metody sběru bezobratl. (ZOO / EXSB3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / EXSB3 - Zool. exkurze 3 Metody sběru bezobratl., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praktická demostrace standardních technik sběru bezobratlých pro potřeby kvantitativních ekologických výzkumů v terénu. Jedná se zejména o techniky sběru epigeonu metodou různých druhů padacích zemních a subteránních pastí, metody sběru v bylinném patře, užití entomologických sítěk a sklepávačů, lákání na světelnou a pachovou návnadu, použití různých druhů elektorů, Tullgrenův aparát.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen: - zvolit a použít správnou metodu pro sběr různých skupin bezobratlých- správně instalovat odchytová zařízení - správně používat entomologické pomůcky (síťka, prosívadlo, sklepávač, exhaustor)

Literatura

Mourek, J., Lišková, E. (2010):. Biologické sbírky - metody sběru, preparace a uchovávání: příručka k projektu Alma Mater Studiorum. Pedagogická fakulta UK. Praha. 52 pp. Aguilar, J. C. (2010):. Methods for Catching Beetles. Naturalia Scientific Collection. Montevideo-Asuncion. 303 pp. Novák, K. a kol. (1969):. Metody sběru a preparace hmyzu. - Academia. Praha. 243 pp. Dykyjová, D. a kol.(1989):. Metody studia ekosystémů. Academia, Praha. 689pp. Buchar, J. (1993):. Práce ze zoologie. II. Vydání. - Karolinum. Praha. 257 pp. Winkler J. R. (1974):. Sbíráme hmyz a zakládáme entomologickou sbírku. SZN. Praha. 211 pp.

Požadavky

ucast na terréních demonstracích, protokoly z exkurze

Garant

RNDr. Milan Veselý, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.RNDr. Milan Veselý, Ph.D.