Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie živočichů (ZOO / EZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / EZI - Ekologie živočichů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní seznámení s ekologií živočichů s důrazem na fyziologické, behaviorální a evoluční aspekty.Předmět zahrnuje: ekofyziologie a energetika; evoluční ekologie, ekomorfologie a životní strategie; ekologické aspekty ontogeneze; základy behaviorální ekologie; struktura a dynamika populací živočichů; teritorialita a rozmístění v prostoru; konkurence, predace a ekologie parazitismu; vztahy rostlina-živočich; struktura a dynamika společenstev živočichů; makroekologie a biodiverzita; srovnávací ekologie a biogeografie; ostrovy, invaze

Získané způsobilosti

Studenti se obeznámí s ekologií živočichů. Budou schopni porozumět vztahům živočichů k prostředí z hlediska adaptací na úrovni chování, fyziologie a vzhledu. Budou také rozumět vztahům živočišných druhů navzájem a jejich důležitosti pro ekologické procesy.

Literatura

Davies N. B., Krebs J. R., West S. A. 2012. An Introduction to Behavioural Ecology, 4th ed. Wiley-Blackwell. Gaston K. J., Spicer J. I. 2004. Biodiversity: An Introduction, 2nd ed. Wiley-Blackwell. Begon M., Townsend C.R., Harper J.L. 2005. Ecology: From Individuals to Ecosystems. 4th edition. Wiley-Blackwell. Willmer P., Stone G., Johnston, I. 2004. Environmental Physiology of Animals, 2nd ed. Wiley-Blackwell. Brown J. H. 1995. Macroecology. University of Chicago Press. Tkadlec E. 2008. Populační ekologie: Struktura, růst a dynamika populací. Vydavatelství UP. Stearns S.C. 1992. The Evolution of Life Histories. Oxford University Press.

Požadavky

Kurz bude ukončen zkouškou.

Garant

doc. Mgr. Vladimír Remeš, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Vladimír Remeš, Ph.D.RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.