Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Herpetologie (ZOO / HERPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / HERPT - Herpetologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Postavení herpetologie v systému věd; historie herpetologie; základní charakteristika třídy plazů; anatomie a morfologie; původ a evoluce plazů. Potravní ekologie (potravní preference, obstarávání potravy a její přijímání, trávení a vstřebávání potravy), obranné a únikové chování (obranné strategie, predátoři, paraziti); Rozmnožování (vyhledávání partnera, dynamika reprodukce, vývoj a růst zárodku, TDSD, sperm storage, vejcorodost, živorodost). Vztah jedince a prostředí (distribuce jedinců, migrace, orientace, cykly aktivity) vodní bilance; hospodaření s teplem; hibernace a estivace. Populační struktura a dynamika populací; biogeografie; inter a intraspecifické interakce.Systematický přehled základních skupin plazů; charakteristika našich zástupců; ochrana plazů.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- popsat anatomii a morfologii těla plazů- popsat systém a fylogenezi plazů- vysvětlit fyziologii a ekologii plazů- rozpoznat důležité čeledi podle morfologických a ekologických charakteristik- určit místní zástupce plazů do úrovně druhů pomocí určovacích klíčů

Literatura

Pough, F. H. Herpetology. Prentice Hall, London, Sydney, Toronto, 2001. Zug, G. R. Herpetology. Academic Press, San Diego, New York, Boston, London, Tokyo, Toronto, 1994. Witt, L. J., Caldwell, J. P.:. Herpetology. 3rd edition. Academic Press. San Diego, New York, Boston, London, Tokyo, Toronto, 2009. Baruš, V., Oliva, O. et al. Plazi. Academia, Praha, 1992.

Požadavky

znalosti v rozsahu probírané látky

Garant

prof. Ing. Stanislav Bureš, CSc.

Vyučující

RNDr. Milan Veselý, Ph.D.