Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz terénní entomologie (ZOO / KTEN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / KTEN - Kurz terénní entomologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz terénní entomologie probíhá po dobu tří dnů v průběhu letního semestru. První (teoretická) část probíhá na učebně formou prezentace metod odchytu bezobratlých živočichů, a druhá (terénní) část na lokalitách střední a jižní Moravy. V průběhu exkurze se studenti podrobněji seznámí s moderními a v praxi nejčastěji využívanými metodami biomonitoringu, sběru a třídění hmyzu. Studenti by si také měli utřídit a prohloubit znalosti ze systému hmyzu a v praxi si vyzkoušet determinaci jednotlivých taxonů pomocí identifikačních klíčů. V průběhu exkurze budou demonstrovány běžné, ale i taxonomicky, ochranářsky a hospodářsky významné druhy hmyzu. Důraz bude kladen též na základní typy biotopů a jejich společenstev s pro ně charakteristickými druhy hmyzu.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- prakticky využít základní metody entomologického terénního výzkumu- orientovat se v systému hmyzu- pracovat s determinačními klíči- určit významné zástupce hmyzu- popsat biologii a ekologii vybraných hmyzích skupin

Literatura

Beccaloni, J. Arachnids. London: Natural History Museum, 2009. ISBN 978-0-565-09220-7.Hůrka, K., Slamka, F., Boukal, D., & Kabourek, V. Brouci České a Slovenské republiky =: Beetles of the Czech and Slovak Republics. Zlín: Nakladatelství Kabourek, 2005. ISBN 80-86447-11-1.Hůrka, K., & Brantlová, S. Carabidae of the Czech and Slovak Republics =: Carabidae České a Slovenské republiky. Zlín: Kabourek, 1996. ISBN 80-901466-2-7.Schauff, M. E. Collecting and preserving insects and mites: techniques and tools. USDA, 2004. & Stehr, F. W. Immature insects. Dubuque, Iowa: Kendall/Hunt, 1991. Novák, K. (Ed.). Metody sběru a preparace hmyzu. Academia, Praha, 1969. Hudec, K. a kolektiv. Příroda České republiky. Průvodce faunou. Academia, Praha, 2007. Winkler, J.R. Sbíráme hmyz a zakládáme entomologickou sbírku. Praha, SZN, 1974. Jocqué, R., & Dippenaar-Schoeman, A. S. Spider families of the world. Tervuren: Museé royal de l Afrique centrale, 2007. ISBN 978-90-74752-11-4.

Požadavky

Kolokvium: 100% účast na terénním cvičení, podrobné zápisky z jednotlivých dnů kurzu.

Garant

RNDr. Robin Kundrata, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Ladislav Bocák, Ph.D.RNDr. Robin Kundrata, Ph.D.Mgr. Kateřina Sklenářová, Ph.D.