Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná zoologie a fyziologie živočichů (ZOO / OZFO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / OZFO - Obecná zoologie a fyziologie živočichů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

? Chemické základy živočišných organismů: proteiny, lipidy, sacharidy ? zastoupení a funkce v organismu (cv. glykemická křivka, regulace glykémie)? Dynamika membrán: transportní mechanismy, buněčné receptory, formy mezibuněčná komunikace? Cytologie: Základní charakteristika a typy živočišných buněk.? Histologie: Živočišné tkáně - charakteristika základních typů tkání bezobratlých a obratlovců, jejich histogeneze, klasifikace a regenerace (tkáně epitelové, pojivové, svalové, nervová).? Regenerace tkání a orgánů, transplantace ? formy a průběh.? Ontogeneze: Embryogeneze - blastogeneze a organogeneze. Charakteristika nepřímého a přímého vývoje (typy vývojových stádií, zárodečné obaly, placentace).? Obecná neurofyziologie: centrální NS, periferní NS, klidový a akční potenciál, synapse, neurotransmitery a signální látky, principy účinku drog na NS (cv. reflexy)? Obecná endokrinologie: obecné principy syntézy, transportu a účinku hormonů na základě jejich chemické struktury (cv. virtuální laboratoř)? Fyziologie tělních tekutin, oběhového a respiračního systému: hemolymfa, krev, lymfa, tkáňový mok, funkce tělních tekutin, krvinky, hemopoéza, koagulace, antigenní systémy krve;? Obecné principy trávení a vstřebávání: typy trávicích soustav, extracelulární a intracelulární trávení, trávicí enzymy, štěpení a vstřebávání živin (cv. polykání, měření BMI, resorpce, demonstrace žaludků přežvýkavců a všežravců);? Metabolismus: anabolismus, katabolismus, bazální metabolismus, principy přeměny látek a energií v organismu (cv. segmentační analýza těla, virtuální laboratoř)? Gametogeneze ? spermatogeneze a oogeneze, jejich průběh a základní fáze.? Reprodukce živočichů. Rozmnožování nepohlavní (fisiparie, gemiparie) a pohlavní (hermafrodismus, gonochorismus, partenogeneze), jejich průběh a formy.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Popsat obecné vlastnosti a struktury živých soustav. - Popsat a charakterizovat různé typy buněk. - Srovnat různé typy rozmnožování.- Popsat klasifikační systémy organismů.- Vysvětlit funkce orgánových soustav.

Literatura

& Alberts, B. (2010). Essential cell biology. New York, N.Y: Garland Science. Petr, F. (1929). Olejomalba a enkaustika. Praha: Peometheus. Šimek, V. Bičík, V. (2001): Fyziologie živočichů. Masarykova univerzita v Brně. Rozsypal, S. a kol. (1995): Fylogeneze, systém a biologie organismů. Romanovský A. a kol. (1985): Obecná biologie. SPN.

Požadavky

Znalosti v rozsahu probírané látky. Písemný test

Garant

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Bezdíček, Ph.D.prof. RNDr. Vítězslav Bičík, CSc.RNDr. Alois Čelechovský, Ph.D.RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D.Ing. Jiří Bezdíček, Ph.D.RNDr. Alois Čelechovský, Ph.D.RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D.