Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Parazitologie (ZOO / PARSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / PARSB - Parazitologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jedná se o výběrový předmět (přednášky + cvičení) jehož náplní je morfologie, ekologie, bionomie, systematické zařazení, zdravotnický význam a demonstrace parazitů člověka a hospodářských zvířat i dalších zdravotnicky významných bezobratlých živočichů a jimi přímo způsobovaných onemocnění. Jejich význam v epidemiologii nákaz se zaměřením na přírodní ohniskovost nákaz, léčba a metody hubení přenašečů a rezervoárů včetně preventivních opatření.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Popsat morfologii, ekologii, bionomii, systematické zařazení, zdravotnický význam parazitů člověka a hospodářských zvířat - Popsat jimi přímo způsobovaných onemocnění. - Popsat možnosti léčby a metody hubení přenašečů a rezervoárů včetně preventivních opatření.

Literatura

Volf, P, Horák P. a kol. 2007:. Paraziti a jejich biologie. Triton, Praha. Ryšavý a kol. 1988. Základy parazitologie, SPN Praha. Horák P., Scholz T. (1998). Biologie helmintů. Karolinum Praha. Rosický B., Daniel M. a kol. (1989). Lékařská entomologie a životní. Chroust K., Lukešová D., Modrý D., Svobodová V. (1997). Veterinární protozoologie. Ústav parazitologie FVL VFU Brno. Begon M., Harper J.L., Townsend C.R. (1997). EKOLOGIE jedinci, populace a společenstva. Vydavatelství univerzity Palackého Olomouc. Jíra J. (1998):. Lékařská helmintologie. Galén Praha, 494 str. Jíra J. (2009). Lékařská protozoologie. Galén, Praha, 567 str. Hausmann K., Hülsmann N. (2003). Protozoologie. Academia Praha. Daneš L. 2003. Přírodně ohniskové nákazy. Karolinum. 167 str. Chroust K., Svobodová V., Modrý D., Volf J. (2000). Veterinární arachnoentomologie. Ústav parazitologie FVL VFU Brno.

Požadavky

znalosti v rozsahu probíraní látky

Garant

prof. Ing. Stanislav Bureš, CSc.

Vyučující

RNDr. Libor Mazánek, Ph.D.RNDr. Libor Mazánek, Ph.D.