Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Behaviorální ekologie (ZOO / PGSBE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / PGSBE - Behaviorální ekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět, pojmy, proximátní a ultimátní úroveň analýzy. Optimální chování, výdaje a zisky, kompromisy a adaptace. Teorie optimálního potravního chování. Vztah parazita a hostitele. Vztah predátora a kořisti. Sobectví a altruismus. Kooperace u živočichů. Soutěžení o zdroje, ekonomika obrany zdrojů, optimální velikost teritoria. Evolučně stabilní strategie. Evoluce sexuálního dimorfismu. Sexuální konflikt a výběr. Selekce pro atraktivnost a hypotéza handicapu. Systémy párování. Alternativní strategie rozmnožování (ASR), výdaje a zisky ASR, změna pohlaví jako ASR. Evoluce komunikace u živočichů. Behaviorální ekologie člověka a evoluční psychologie.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Vysvětlit význam chování pro rozmnožování a přežívání.- Vysvětlit chování na proximátní a ultimátní rovině, skupinové, individuální a genové selekce, genetické podstaty chování. - Vysvětlit sexuální selekci.- Vysvětlit princip evolučně stabilních strategií.- Testovat hypotézy v behaviorální ekologii, designovat experimenty v b.e.

Literatura

Krebs J. R. & Davies N. B. An introduction to behavioural ecology. 1993. Alcock J. Animal behavior: an evolutionary approach. 2005. Krebs J. R. & Davies N. B. Behavioural ecology: an evolutionary approach. 1997. Dugatkin L. Principles of animal behavior. 2004.

Požadavky

Doktorandská zkouška

Garant

prof. RNDr. Tomáš Grim, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Tomáš Grim, Ph.D.Daniel Hanley, Ph.D.