Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantitativní genetika (ZOO / PGSKG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / PGSKG - Kvantitativní genetika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod: dva přístupy ke kvantitativní genetice, Wrightova metoda, QTL mapování.2) Heritabilita: definice, odhad pro kontinuální a threshold znaky, dominanční variance.3) Genetické korelace: odhady mezi znaky v rámci jedince, v různém prostředí, genetická variančně-kovarianční matice.4)Směrová selekce: evolvabilita, odpověď k selekci, umělý výběr, korelované odpovědi.5) Fenotypická plasticita a norma reakce, genetické základy plasticity.6) Kvantitativní variance a pohlaví: pohlavní chromozómy, dimorfismus, mateřské efekty.7) Malé populace, efekt hrdla láhve a inbreeding.8) Udržování genetické variability: stabilizující a disruptivní selekce, mutace, heteroze, pleiotropie, selekce závislá na frekvenci a heterogenita prostředí.

Literatura

Roff, D. A. Evolutionary Quantitative Genetics. Springer, 1997. Lynch, M., Walsh, B. Genetics and Analysis of Quantitative Traits. Sinauer Associates, 1998. Falconer, D. S., Mackay, T. F. C. Introduction to Quantitative Genetics. Longman Group, Ltd., 1996.

Garant

prof. Ing. Stanislav Bureš, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Stanislav Bureš, CSc.