Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trichologie (ZOO / PGSTO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / PGSTO - Trichologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Funkce ochlupení u člověka (termoregulace, feromony, ztráta ochlupení).Makroskopické variace vlasů a chlupů - morfologie derivátů kožní tkáně na různých úrovních rozlišení (lidské vlasy, lidské chlupy, zvířecí chlupy).Stavba pilosebaceózní jednotky. Vývoj vlasových folikulů, mikrostruktura a ultrastruktura folikulu a vlasového/chlupového stvolu.Cyklus růstu vlasů/chlupů (anagen, katagen, telogen), regulace růstu vlasů (hormonální, nutriční aj. vlivy).Morfologické a metrické znaky vlasů/chlupů. Mezipopulační rozdíly. Pigmentace vlasů/ chlupů.Klinická trichologie - patologie vlasových struktur (alopecie, hypotrichózy, hypertrichózy, vrozené a geneticky podmíněné anomálie vlasů, změny pigmentace vlasů, parazité, plísně?).Exogenní poškození vlasů: vliv chemikálií na strukturu a tvar vlasů (průmyslové chemikálie, kosmetické přípravky); vlivy mechanické, tepelné, světelné aj.Tafonomie vlasů a chlupů - postseparační a post mortem efekt (způsoby degradace vlivem různorodých podmínek prostředí, biodegradace, nekrotické kořínky).Rozlišení zvířecích a lidských vlasů/chlupů. Taxonomická determinace zvířecích chlupů.Forenzní trichologie. Vlasy a chlupy jako biologické stopy při policejním vyšetřování (způsoby zajištění stop, hodnocení, komparace se vzorky vlasů relevantních osob, chemické analýzy, extrakce n-DNA, mt-DNA).Archeotrichologie - vlasy a chlupy v archeologii (otisky v reziduích kovů nebo v keramice).

Získané způsobilosti

Na konci kurzu by studenti měli být schopni: rozeznat biologický původ kožního derivátu; určit jeho základní morfologické a strukturní vlastnosti; rozpoznat patologie kožního derivátu; využít poznatky v antropologické a forenzní praxi.

Literatura

Haglund,W.D.; Sorg,M.H. Forensic taphonomy :the postmortem fate of human remains (: CRC Press, 1996. xxvii, 636. ISBN 0-8493-9434-1).

Požadavky

Doktorská zkouška

Garant

Mgr. Peter Adamík, Ph.D.