Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zobrazovací metody a morfometrie v biol. (ZOO / PGSZM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / PGSZM - Zobrazovací metody a morfometrie v biol., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu výukového cyklu se posluchači seznámí s principy základních zobrazovacích metod a jejich aplikacemi nejen v biologii pro zobrazování in vitro/in vivo. Budou prezentovány metody radionuklidové, optické metody, rentgenové metody, metody založené na nukleární magnetické rezonanci a ultrazvukové zobrazování. Úvodem budou probrány hlavní vlastnosti digitálního obrazu.Dále budou posluchači seznámeni se základními metodami analýzy 2D a 3D obrazových dat a geometrickou morfometrií. Budou předvedeny základní postupy vizualizace 3D dat, zpracování a segmentace obrazu, měření nejdůležitějších geometrických veličin. Tématem kurzu budou i praktické aspekty hodnocení biologických tvarů.

Literatura

Zelditch, M. L., Swiderski , D. L., Sheets, H. D. Geometric Morphometrics for Biologists: A Primer, 2nd edition. Academic Press, 2012. Šonka, M., Hlaváč, V., Boyle, R. Image Processing, Analysis, and Machine Vision, 3rd edition. Thomson Learning, Toronto, 2007. Cardini, A., Loy, A. Virtual Morphology and Evolutionary Morphometrics in the new millenium. HYSTRIX the Italian Journal of Mammalogy, Volume 24(1), 2013.

Garant

prof. Ing. Stanislav Bureš, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Stanislav Bureš, CSc.