Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní úprava ochrany přírody (ZOO / PUOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / PUOP - Právní úprava ochrany přírody, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je určen k bližšímu poznání právních předpisů a problematiky právníúpravy práva životního prostředí s přihlédnutím k souvisejícím úsekům práva.Okruhy:Obecný úvod, legislativní proces, úvod do práva ŽP, právo na informace o ŽP, právní ochrana složek ŽP (ochrana vod, ovzduší, ZPF, přírody a krajiny, zvířat a rostlin, lesa, nerostného bohatství), právní ochrana ŽP před působením člověka (problematika odpadů, obalů, ochrana před účinky ionizujícího záření, nakládání s GMO), posuzování vlivů na ŽP, integrované povolování, průřezové nástroje ochrany ŽP, správní řízení v oblasti ochrany ŽP.Obsah:1. Právo jako normativní systém. Tvorba práva. Právní kultura. Prameny práva v materiálním a formálním smyslu.2. Legislativní proces v ČR. Normativní právní akty: klasifikace, hierarchie. Platnost, účinnost, působnost a interpretace právních norem.3. Tvorba právních předpisů v obcích a krajích. Nařízení obcí. Obecně závazné vyhlášky krajů.4. Úvod do práva ŽP - předmět, systematika, nástroje, principy, organizace státní správy5. Právo na informace o ŽP, účast veřejnosti na rozhodování o otázkách ZP6. Právní ochrana jednotlivých složek ŽP I. (voda, ovzduší)7. Právní ochrana jednotlivých složek ŽP II. (příroda a krajina, živočichové a rostliny)8. Právní ochrana jednotlivých složek ŽP III. (zemědělský půdní fond, les)9. Právní ochrana ŽP před působením člověka (odpady a obaly, ionizující záření, hluk, vibrace)10. Posuzování vlivů na životní prostředí (EIA, SEA)11. Integrované povolování (IPPC)12. Průřezové nástroje ochrany ŽP (územní plánování), správní řízení v oblasti práva ŽP

Literatura

DAMOHORSKÝ, Milan. Právo životního prostředí. 3. vyd. Praha: C.H. Beck, 2010. Pekárek,M. Zákon o ochraně přírody a krajiny ? Komentář. Nakladatelství JURISDICA BRUNENSIA. Brno, 1995. Pekárek,M. Zákon o ochraně přírody a krajiny a předpisy související. Brno: Masarykova Univ., 2000.

Garant

prof. Ing. Stanislav Bureš, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Stanislav Bureš, CSc.Mgr. Dominika Kovaříková