Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systém a fylogeneze bezobratlých (ZOO / SFBSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / SFBSB - Systém a fylogeneze bezobratlých, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vybraná jednobuněčná Eukaryota - "Protista"Opisthokonta - Choanoflagellata, MinisteriidaMetazoa - bazální skupiny - "Porifera", Ctenophora, Placozoa, CnidariaBilateria - AcoelomorphaProstomia - ChaetognathaLophotrochozoa (Platyhelminthes, Gastrotricha, Entoprocta, Cycliophora, Gnathostomulida, Micrognathozoa, "Rotifera", Acanthocaphala, Mollusca, Brachiozoa, Nemertea, Sipuncula, Annelida, Ectoprocta, Myzostomida, Mesozoa)Ecdysozoa (Scalidophora, Nematomorpha, Nematoda, Pentastomida, "Crustacea");Pancrustacea- obecný úvod; Onychophora, Tardigrada, Arthropoda (obecná charakteristika, morfologie, systém)- Trilobitomorpha, Pycnogonida, Chelicerata, "Merostomata", Eurypterida, XiphosuraFylogeneze a klasifikace základních linií Chelicerata: fylogenetické vztahy mezi řády, základní přehled vymřelých linií, stavba těla, ekologieFylogeneze a klasifikace základních linií Myriapoda: fylogenetické vztahy mezi třídami a řády, stavba těla, ekologieFylogeneze a klasifikace základních linií Hexapoda: Protura, Collembola a Diplura, Insecta; Monocondylia a Dicondylia; Palaeoptera a Neoptera; bazální linie Neoptera a jejich evoluce: Plecopteroidní Blattoidní a Orthopteroidní linie, postavení Termitoidea. Paraneoptera: Psocoptera, Mallophaga, Anoplura, Rhynchophthirina a Thysanoptera, Heteroptera, Auchenorrhyncha a Sternorrhyncha. postavení parasitických forem Psocoidea. Holometabola: evoluce, příbuzenské vztahy, klasifikace; pro všechny skupiny diagnostické znaky a srovnávací morfologie, ekologie a systematika nejdůležitějších čeledí a druhů.Evoluční novinky, diversita a distribuce skupin a jejich role v ekosystémech. Významné případy evoluce nových struktur, následné diversifikace linií a osídlení nových prostředí. Alternativní klasifikace: srovnání fylogenetického signálu na základě morfologických a molekulárních dat. Aktuální poznatky molekulární fylogenetiky. Praktické seznámení s evropskou faunou všech probíraných skupin ve cvičeních, případně nejvýznamnějšími tropickými skupinami.Deuterostomia (Xenoturbellida, Hemichordata, Echinodermata)Obecné schéma cvičení:Krátké shrnutí základních informací ke skupině; důležité morfologické diagnostické znaky; prohlížení vybraných trvalých preparátů; prohlížení krabic s materiálem z probíraných skupin; srovnávání, zapsání a zakreslení nejdůležitějších diagnostických znaků; zakreslení vybraných pozorovaných objektů

Získané způsobilosti

Studenti získají ucelený přehled o fylogenezi a systému bezobratlých organismů. Studenti si osvojí znalosti o morfologii larev, imág. Získají informace o typech larev, kukel (Holometabola), biologii a ekologii, rozmnožování, evoluci, fosilních záznamech, fylogenezi i klasifikaci skupin. Objasní si ekologicky či ekonomicky významné druhy.

Literatura

Sedlák, E. Zoologie bezobratlých. Brno, Masarykova univerzita, 2002. Brusca and Brusca. Invertebrates. 2002. ZRZAVÝ, J. 2006. Fylogeneze živočišné říše. Scientia, Praha, 255 pp.

Požadavky

cvičení: 80% účastAktivní účast v hodině, minimální úspěšnost testu 70 %. Student musí být schopen prezentovat základní fakta a diskutovat k uvedeným tematickým okruhům.

Garant

prof. Ing. Ladislav Bocák, Ph.D.RNDr. Vladimír Uvíra, Dr.

Vyučující

prof. Ing. Ladislav Bocák, Ph.D.Mgr. Bronislava Janíčková, DiS.RNDr. Vladimír Uvíra, Dr.RNDr. Ivona Uvírová, Ph.D.Mgr. Alena Vláčilováprof. Ing. Ladislav Bocák, Ph.D.Mgr. Bronislava Janíčková, DiS.RNDr. Robin Kundrata, Ph.D.RNDr. Vladimír Uvíra, Dr.RNDr. Ivona Uvírová, Ph.D.Mgr. Alena Vláčilová