Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fylogeneze a systém strunatců (ZOO / SSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / SSP - Fylogeneze a systém strunatců, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Každá skupina je charakterizována typickými apomorfiemi. Jsou zdůrazněny příčiny rozdílů moderních fylogenezí a tradičních neplatných představ o systematických vztazích. Důraz je kladen na alternativní fylogenetické hypotézy a nejmodernější poznatky o fylogenezi obratlovců a dalších strunatců. Obsah: 1. Strunatci celková charakteristika. 2. Pláštěnci a kopinatci. 3. Obratlovci I - přehled základních anatomických struktur; přehled odvozených znaků obratlovců; proč jsou obratlovci evolučně tak úspěšná skupina?; Významné momenty evoluce obratlovců a základní evoluční trendy v jejich evoluci. 4. Obratlovci II - pokryv těla, kostra, svalová, nervová, smyslová, trávicí, dýchací, cévní, vylučovací a pohlavní soustava; 5. Kruhoústí vs "kruhoústí" - sliznatky a mihule jako model pro zapeklitosti kladistické metody; 6. Čelistnatci - významné evoluční novinky u skupiny Gnathostomata; paryby. 7. Ryby - adaptace k vodnímu životu; hlavní evoluční linie kostnatých ryb. 8. Vznik suchozemských obratlovců - adaptace spojené s přechodem obratlovců na souš; latimérie, bahníci, "lalokoploutvé ryby", krytolebci, recentní obojživelníci. 9. Plazi - proč neexistují a co z nich vzniklo; ektotermní vs. endotermní přístup k životu. 10. Ptáci - evoluce letu; konvergentní evoluce endotermie, rychlá ptačí radiace a její důsledky pro pochopení fylogeneze ptáků. 11. Savci - význam sekundárního čelistního kloubu, heterodontního chrupu a dalších zásadních evolučních novinek pro radiaci savců; morfologická vs molekulární fylogeneze savců. Cvičení: Principy determinace jednotlivých skupin obratlovců. Určování a systematické zařazení konkrétních zástupců obratlovčí fauny ČR podle vzhledu, hlasu (obojživelníci, ptáci, savci) a stop (požerky, trus). U každého probíraného druhu je uvedeno jeho geografické rozšíření, ekologické nároky a jeho behaviorální projevy.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Popsat a vysvětlit základní fylogenetické vztahy strunatců- Popsat a vysvětlit hlavní evoluční trendy ve fylogenezi strunatců- Charakterizovat tuzemské i základní světové skupiny žijících strunatců- Chápat základní fylogenetické metody a interpretovat kladogramy- Poznat v terénu běžné druhy našich obratlovců

Literatura

Roček, Z. Historie obratlovců. Evoluce, fylogeneze, systém. Academia, Praha, 2002. ISBN 80-200-0858-6.Pough, F. H., Heiser, J. B. & McFarland, W. N. Vertebrate life. 6th edition. Prentice Hall, USA, 2002. Kardong, K. V. Vertebrates. Comparative anatomy, function, evolution. 2nd edition. WCB McGraw-Hill, Columbus, 2002. Gaisler J. a J. Zima. Zoologie obratlovců. Academia, Praha, 2007. Sigmund L., Hanák V. & Pravda O. Zoologie strunatců. Karolinum, Praha, 1992.

Požadavky

Zápočet: Každý student prochází standardním testem: 20 druhů (5 ryb, 2 obojživelníci, 2 plazi, 7 ptáků, 4 savci; promítané fotografie). U ptáků jde o 5 obrázků a 2 zvukové nahrávky, každá o délce 1 minuty (tj. bez fotografie); u ostatních skupin jde pouze o obrázky (promítány v PowerPointu). U každého objektu je třeba uvést "řád" (0.5 bodu), "čeleď" (0.5 bodu) a druh (2 body; z toho je za rod 1 bod a za druhové jméno také 1 bod [za podmínky, že rod je správně]). Maximum je 60 bodů, minimum pro udělení zápočtu je 50 bodů. Zkouška: Zkouška probíhá jako písemný test s 5 otázkami bodovanými podle jejich důležitosti. Max. počet bodů je 100; hodnocení: 92 - 100 bodů = A, 84 - 91 bodů = B, 76 - 83 bodů = C, 68 - 75 bodů = D, 60 - 67 bodů = E.

Garant

prof. RNDr. Tomáš Grim, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Tomáš Grim, Ph.D.prof. RNDr. Tomáš Grim, Ph.D.