Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tropická ekologie (ZOO / TREKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / TREKO - Tropická ekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška poskytuje přehled ekologie tropických ekosystémů, s důrazem na funkční a evoluční aspekty. Zabývá se základními obecně a evolučně ekologickými tématy v kontextu tropických ekosystémů a okrajově i problémy ochrany tropické biodiverzity a metodiky ekologického výzkumu v tropech. TÉMATA PŘEDNÁŠEK: 1. Čím jsou tropy zajímavé a zvláštní - abiotické a biotické charakteristiky tropických ekosystémů ve srovnání s Českou kotlinou 2. Tropická biodiverzita - kde se vzala a je jak se udržuje 3. Stromové fialky a spol. - povaha tropické vegetace 4. Herbivoři, predátoři a parazité - horní patra potravních sítí v tropických ekosystémech 5. Fíkové vosičky a další podivnosti - tropické speciality v mezidruhových vztazích 6. Ekosystémy tropické krajiny - průvodce pro objevitele cizích zemí 7. Biodiverzita par excellence - jak fungují tropické lesy a korálové útesy 8. Nejsou tropy jako tropy - srovnávací ekologie čtyř kontinentů 9. Tropická procházka podél ekologických gradientů - výškového i šířkového 10. Co se dělo a děje na tropických ostrovech - evoluce a ekologie v "laboratořích přírody"11. Člověk jako ekologický faktor v tropické přírodě - trochu aplikované antropologie12. Přežijí rok 3000? - civilizační vývoj v tropech a ochrana přírody 13. Kdy konečně porozumíme ekologii tropů? - jak a co se v tropech zkoumá a bude zkoumat

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Popsat tropické ekosystémy- Vysvětlit funkční a evoluční aspekty tropických ekosystémů.- Diskutovat ochranu tropické biodiverzity a metodiky ekologického výzkumu v tropech.

Literatura

Osborne, P. J. (2000) Tropical Ecosystems and Ecological Concepts. Cambridge Univ. Press. Richards, P.W. (1998) The Tropical Rainforest. Cambridge Univ. Press. Whitmore, T. M. (1998): An Introduction to Tropical Rain Forests, 2nd edition, Oxford Univ. Press. .

Požadavky

znalosti v rozsahu přednesené látky

Garant

prof. RNDr. Tomáš Grim, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Tomáš Grim, Ph.D.prof. RNDr. Vojtěch Novotný, CSc.prof. RNDr. Vojtěch Novotný, CSc.