Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zoogeografie (ZOO / ZZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZOO / ZZP - Zoogeografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zoogeografické oblasti a jejich charakteristika. Zdroje zoogeografických dat, mapování výskytu živočichů, typy zobrazení rozšíření. Interpretace zoogegrafických map. Typy distribuce různých taxonů. Abiotické a biotické faktory určující rozšíření a okraje areálů. Rozptyl (dispersalita) a vikariance. Vliv glaciálů a tektoniky zemských desek na distribuce. Rovnovážná teorie ostrovní biogeografie. Fylogeografie, kladistická biogeografie. Druhová diverzita, antropogenní vlivy na distribuci živočichů, horká místa živočišné biodiverzity. Důraz na evoluční a ekologické mechanismy, aplikaci pro ochranu přírody a na tropické ekosystémy.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- použít evoluční teorii a historickou geografii pro vysvětlení rozšíření živočichů- vysvětlit současné ekologické příčiny rozšíření živočichů- vysvětlit historické příčiny vysvětlující rozšíření živočichů- popsat vliv člověka na rozšíření organismů a konsekvence pro ochranu přírody- chápat význam dispersality a dynamiky zdroj-propadlo pro rozšíření živočichů

Literatura

Brown J. H. & Lomolino M. V. 1998: Biogeography. 2nd ed. Sinauer, Sunderland. Cox C. B. & Moore P. D. 2003: Biogeography: an ecological and evolutionary approach. 6th ed. Blackwell, Oxford. Osborne P. L. 2000: Tropical ecosystems and ecological concepts. Cambridge University Press, Cambridge. Whitmore T. C. 2003: An introduction to tropical rain forests. 2nd ed. Oxford University Press, Oxford. .

Požadavky

Zkouška probíhá jako písemný test s 5 otázkami bodovanými následovně: 2 b. = správná odpověď, 1 b. = částečně správná/neúplná odpověď, 0 b. = chybná odpověď. Max. počet bodů je 10; hodnocení: 9 - 10 bodů = A, 8 bodů = B, 7 bodů = C, 6 bodů = D, 5 bodů = E.

Garant

Mgr. Anežka Gazárkováprof. RNDr. Tomáš Grim, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Anežka Gazárkováprof. RNDr. Tomáš Grim, Ph.D.