Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost v dopravě (KDMML / ABVDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / ABVDK - Bezpečnost v dopravě, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Legislativní úprava v oblasti bezpečnosti dopravy (EU, ČR)Faktory ovlivňující bezpečnost v dopravě (obecně, se zaměřením na silniční dopravu)Pojem "dopravní nehoda" a související aspektyBezpečnostní prvky dopravních prostředků (prvky aktivní a pasivní bezpečnosti)Jednotlivé prvky působící v dopravním provozu a jejich vzájemné vazby (osoby; dopravní prostředky; okolní prostředí)Soudní inženýrství ? disciplina zabývající se posuzováním dopravních nehodFyzika (dynamika, kinematika a fyzikální zákony) v rámci pohybu těles (dopravních prostředků)Procesy a postupy v rámci odstraňování a šetření dopravních nehodÚvod do technické analýzy dopravní nehodySoftware užívaný v rámci analýzy dopravních nehodChování jednotlivých účastníků vyskytujících se v dopravěPerspektivy vývoje dopravy z hlediska její bezpečnosti v komplexním pojetí dopadů

Získané způsobilosti

Posluchač by měl být po absolvování předmětu obeznámen o výkladu pojmu ?dopravní nehoda?, včetně aspektů souvisejících s bezpečností dopravy. Dále by měla být způsobilost uchazeče rozšířena o znalosti týkající se mechaniky nehodového děje, postupů při řešení a odstraňování nehodových událostí, a metod užívaných při analýze dopravních nehod.

Literatura

VLK, František. Dynamika motorových vozidel. null. Brno: Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2000. ISBN 80-238-5273-6.Porada a kol. Silniční dopravní nehoda v teorii a praxi. null. Praha: Linde, 2000. ISBN 80-7201-212-6.BRADÁČ, A. a kol.:. Soudní inženýrství. Brno : Akademické nakladatelství CERM, s.r.o., 2004. 719 s. null. &, &. ISBN 807204057X.VLK, František. Úlohy z dynamiky motorových vozidel. null. Brno: Nakladatelství a vydavatelství VLK, 2001. ISBN 80-238-6574-9.

Požadavky

Student musí pro úspěšné vykonání zkoušky z daného předmětu prokázat znalosti vykládané problematiky v požadovaném rozsahu, což je posuzováno v rámci vlastní zkoušky, ke které může přistoupit po odevzdání semestrální práce, jež bude zpracována k tématu bezpečnosti v dopravě.

Garant

doc. Ing. Ivo Drahotský, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ivo Drahotský, Ph.D.