Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kalkulace nákladů v dopravě (KDMML / AKNDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / AKNDK - Kalkulace nákladů v dopravě, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Problematika zjišťování nákladů v dopravě v návaznosti na rozpočetnictví a účetnictví.Metody uplatňované v dopravě při kalkulaci nákladů a ostatních složek ceny výkonů, druhy kalkulací.Přímé a nepřímé náklady, rozvrhové základny, kalkulační jednice, měrné jednotky výkonů.Kalkulační vzorec podle dopravních oborů.Základní kalkulační odpočty nákladů v železniční dopravě.Postupy používané při zpracování kalkulací v železniční dopravě na dopravní výkony.Zpracování výsledných kalkulací nákladů železniční dopravy v rámci žel. sítě.Kalkulační schéma nákladů a výnosů v železniční dopravě, doporučené metody (UIC) kalkulací v mezinárodní přepravě, posuzování nákladů dopravní cesty.Kalkulace nákladů za nižší organizační celky v železniční dopravě (na vlakové a traťové úseky, seřaďovací stanice, specializované kalkulační odpočty).Problematika hodnocení nákladů u vedlejších tratí a vleček.Kalkulace nákladů v silniční dopravě.Kalkulace nákladů ve vodní a letecké dopravě.Požadavky na vyčíslení úplných srovnatelných nákladů dopravních oborů jako výchozí báze harmonizace podmínek v oceňování dopravní a přepravní produkce.Koordinace v nákladní dopravě - kombinovaná doprava.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student rozumí problematice nákladů v dopravě a kalkulaci nákladů u jednotlivých druhů dopravy.

Literatura

Ježek J., Kosina I. Kalkulace nákladů v dopravě. Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-629-5.Směrnice pro kalkulaci nákladů ČD, GŘ ČD. Svoboda. Kalkulace nákladů a cenová politika v tržní ekonomice. Praha. Eisler J., Kosina I. Kalkulace nákladů v dopravě. Pardubice, 2000.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění nákladům v dopravě a schopnost samostatně provádět výpočty v rozsahu probrané látky. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Jindřich Ježek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ivan Kosina