Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní obchodní politika (KDMML / AMOPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / AMOPK - Mezinárodní obchodní politika, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam mezinárodního obchodu.Teorie mezinárodního obchodu (předklasické období, klasické období).Teorie mezinárodního obchodu (neoklasické období, keynesiánství, soudobá ekonomie).Autonomní nástroje mezinárodní obchodní politiky (na omezení dovozu).Autonomní nástroje mezinárodní obchodní politiky (na podporu vývozu).Smluvní nástroje mezinárodní obchodní politiky (dvoustranné).Smluvní nástroje mezinárodní obchodní politiky (mnohostranné).Mezinárodní měnový systém a jeho vývoj do 2. světové války.Vývoj mezinárodního měnového systému po 2. světové válce.Evropský měnový systém. Evropská měnová unie.Platební bilance.Dopravní služby a jejich postavení v mezinárodním obchodě.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen orientovat se v oblasti mezinárodního obchodu, mezinárodní obchodní politiky a jejích nástrojů. Zároveň je seznámen s problematikou mezinárodních měnových systémů, chápe vliv měnového kurzu a jeho změn na zahraniční obchod. Je schopen vysvětlit základní pojmy spojené s platební bilancí, její uspořádání a možnosti její analýzy. Uvědomuje si také význam dopravy pro mezinárodní obchod.

Literatura

Becková, H. a J. Kyncl. Mezinárodní obhodní politika: studijní opora na CD. Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-616-5.Štěrbová, L. a kol. Mezinárodní obchod ve světové krizi 21. století. Praha, 2013. ISBN 978-80-247-4694-4.Greenaway, D., ed. The world economy: global trade policy 2012. Chichester (West Sussex), 2013. ISBN 978-1-118-51302-6.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat, že se orientuje v problematice mezinárodního obchodu a že probrané látce porozuměl. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Helena Becková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Helena Becková, Ph.D.