Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologický průzkum (KDMML / ASOCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / ASOCP - Sociologický průzkum, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociologický výzkum - vymezení, význam, funkce, specifika.Základní metody a techniky sociologických výzkumů.Strategie a struktura sociologického výzkumu.Populace a výběrový soubor, druhy výběru.Příprava výzkumu - stanovení a vymezení cíle, operacionalizace, hypotézy.Základní techniky sběru dat - pozorování a dotazování. Zásady tvorby otázek.Tvorba ankety, dotazníku.Zpracování získaných dat - čištění, kódování, třídění.Analýza dat a jejich interpretace.Závěrečná zpráva, prezentace výsledků.

Literatura

Diesman M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha, 2000. ISBN 80-246-0139-7.REICHEL, J. Kapitoly metodologie sociálních výzkumů. Praha, 2009. FORET, M. Marketingový průzkum. Poznáváme své zákazníky. Brno, 2008. PUNCH, K. F. Úspěšný návrh výzkumu. Praha, 2008. PUNCH, K. F. Základy kvantitativního šetření. Praha, 2008.

Požadavky

Účast na přednáškách a cvičeních je povinná. Na počátku semestru se studenti rozdělí do cca 4 členných skupin. Každá skupina zpracuje zadané nebo po odsouhlasení vyučujícího vlastní téma formou sociologického průzkumu. Na konci semestru každá skupina seznámí ostatní s výsledky svého průzkumu. Poté student podílejcí se na práci skupiny získá zápočet.Hodnocení kvality a úrovně provedeného výzkumu bude součástí hodnocení při zkoušce.Dále při zkoušce musí student prokázat porozumění řešeným problémům a vědomosti v rozsahu probrané látky.

Garant

PhDr. Bc. Marie Prouzová

Vyučující

PhDr. Bc. Marie ProuzováPhDr. Bc. Marie Prouzová