Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistika v dopravě (KDMML / ASVDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / ASVDP - Statistika v dopravě, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy ze statistiky, statistické zjišťování, statistický soubor.Statistika v dopravě, přehledy a výkazy zpracovávané CIT v ČR, práce centrální statistiky, resortní výkazy.Předpokládaný vývoj statistiky v ČR,požadavky na dopravní statistiku, ukazatele zjišťování a specifika dopravní statistiky v ČR.Dopravní statistika UN - ECE / EVROSTAT,CEMT, vývoj dopravní statistiky zemí EU.Zpracování ukazatelů ve statistice, metody třídění, poměrná čísla a indexy, střední hodnoty, průměry, ukazatele polohy, míry variace.Ukazatele závislosti, korelace, regrese.Časové řady, trendy a tendence časových řad, zpracování časových řad, metoda nejmenších čtverců, centrování.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student umí zpracovávat ukazatele ve statistice, metody třídění, poměrná čísla a indexy, střední hodnoty, průměry, ukazatele polohy, míry variace. Dovede analyzovat ukazatele závislosti, korelace, regrese.

Literatura

Ströbinger - Stehlík - Kampf:. Řešené příkalady ze železniční statistiky. Ströbinger - Stehlík - Kampf. Statistika v dopravě.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při zkoušce porozumět řešeným problémům ve statistice, naučí se aplikovat svoje poznatky i ve své závěrečné bakalářské nebo diplomové práci. Konkrétní požadavky vysvětlí vyučující při zahájení výuky v prvním týdnu v semestru.

Garant

prof. Ing. Vlastimil Melichar, CSc.