Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Controlling (KDMML / PCONP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / PCONP - Controlling, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Controlling jako proces stanovení cílů, plánování a řízení - definice controllingu, controlling jako manažerský nástroj, controlleři jako interní poradci všech nositelů rozhodovacích kompetencí v otázkách týkajících se plánování, řízení výkonnosti, účetnictví a výkaznictvíOperativní controlling, strategický controlling, organizace controllingu v podnikuNáklady jako základní kategorie controllingu vymezení nákladů, členění nákladůAlokace nákladů definice alokace, cíle a fáze alokace, rozvrhové základnyKalkulace produktů význam kalkulace, kalkulační vzorec, kalkulace úplných nákladů, kalkulace krycího příspěvkuProcesní kalkulace nákladůPlánování a rozpočtování vymezení plánování a rozpočtování, strategické a takticko-operativní plánování a rozpočtování, příprava hlavního rozpočtu podnikuNákladové účetnictví v podnicích poskytujících služby kalkulace nákladů, rozpočtování a procesní kalkulace nákladů v podnicích poskytujících službyBalanced scorecard finanční a hodnotová perspektiva, perspektiva trhů a zákazníků, procesní perspektiva, perspektiva učení se a růstu, soustavy ukazatelů v rámci BSC

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu zná student základní controllingové zásady, metody a nástroje. Je schopen provádět ekonomické a finanční analýzy.

Literatura

Elektronické materiály k přednáškám ve STAGu. Eschenbach, R. Controlling. Praha, 2004. ISBN 80-7357-035.Melichar, V., Ježek, J. Ekonomika podniku. Pardubice, 2003. ISBN 80-7194-510-2.Scholleová, H. Investiční controlling - Jak hodnotit investiční záměry a řídit podnikové investice. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2952-7.Buček, O., Dolinayová, A., Kudlová, K. Kontroling. Žilina, 2004. ISBN 80-8070-284-5.Vidová, H. Logistický controlling. Bratislava, 2009. ISBN 978-80-227-3007-5.Lazar, J. Manažerské účetnictví a controlling. Praha, 2012. ISBN 978-80-247-4133-8.Eschenbach, R., Siller, H. Profesionální controlling - koncepce a nástroje. Praha, 2012. ISBN 978-80-7357-918-0.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění vyučovaným a řešeným problémům. Musí obhájit samostatnou závěrečnou práci. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Jaroslava Hyršlová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslava Hyršlová, Ph.D.doc. Ing. Jaroslava Hyršlová, Ph.D.