Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dopravní a spojová soustava (KDMML / PDSSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / PDSSP - Dopravní a spojová soustava, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy, historie a význam dopravy a spojů v národním hospodářství.Právní normy v dopravě a spojích.Státní politika v dopravě a spojích.Charakteristika dopravní soustavy.Charakteristika železniční dopravy.Charakteristika vodní dopravy.Charakteristika silniční dopravy.Charakteristika městské hromadné dopravy.Charakteristika letecké dopravy.Charakteristika kombinované dopravy.Charakteristika sektoru poštovních služeb.Charakteristika sektoru elektronických komunikací.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu má student komplexní přehled o vývoji sektoru dopravy a spojů, charakteristikách jednotlivých dopravních oborů z pohledu infrastrukturních a provozních potřeb a ukazatelů. Totéž ovládá v oblasti spojů a vyzná se v produktech, které poskytují operátoři na poštovním trhu a trhu elektronických komunikací. Student by měl být rovněž schopen danou problematiku zasadit do příslušného legislativního rámce.

Literatura

Švadlenka, L. a kol. Dopravní a spojová soustava. Pardubice, 2006. ISBN 80-7194-911-6.VOLESKÝ, K. a kol. Dopravná a spojová sústava. Žilina, 1998. ISBN 80-7100-441-3.Daněk, J., Křivda, V. Základy dopravy. VŠB-TU Ostrava, 2003. ISBN 80-248-0410-7.CEMPÍREK, V., PIVOŇKA, K., ŠIROKÝ, J. Základy technologie a řízení dopravy. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2002. ISBN 80-7194-471-8.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat dostatečnou znalost významných technologických rysů jednotlivých dopravních oborů, orientovat se v poštovních a elektronických službách z pohledu jejich vývoje, způsobu poskytování a nabídky. Technologii provozování dopravních a spojových služeb musí student též posuzovat v kontextu s platnou legislativou. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

doc. Ing. Libor Švadlenka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Libor Švadlenka, Ph.D.Ing. Dalibor GottwaldIng. Daniel Salava, Ph.D.