Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika dopravního podniku (KDMML / PEDPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / PEDPK - Ekonomika dopravního podniku, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podnikání v dopravě, dopravní obslužnost, výkony ve veřejném zájmu.Financování dopravních podniků, zásady přepravní a tarifní politiky v dopravě.Analýza faktorů působících na poptávku po přepravních službách dopravního podniku.Analýza faktorů působících na nabídku výkonů dopravního podniku.Náklady a výnosy dopravního podniku, jejich dynamika a vliv na tvorbu výsledku hospodaření dopravního podniku.Náklady uživatele dopravy.Rozhodování o dopravě z pohledu logistických nákladů.Externí náklady dopravy a jejich internalizace.Ukazatele charakterizující provoz a provozní výkony dopravního podniku.Příprava a plánování přepravních služeb dopravního podniku.Cenotvorba v přepravních službách.Investování do vozidel optimální obnova.Postup při hodnocení investic do dopravní infrastruktury.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu studenti získají schopnosti analyzovat základní podmínky podnikání v dopravě, faktory působící na velikost poptávky a nabídky v dopravě, výnosy a náklady dopravního podniku, včetně externích nákladů dopravy. Získají schopnosti analyzovat a měřit ukazatele charakterizující dopravní proces v jednotlivých druzích dopravy a jejich vliv na cenotvorbu v přepravních službách. Získají znalosti o hlavních zásadách hodnocení efektivnosti dopravních investic.

Literatura

Melichar, V., Ježek, J. Ekonomika dopravního podniku. Pardubice, 2004. ISBN 80-7194-711-3.Melichar, V., Ježek, J., Čáp, J. Ekonomika dopravního podniku: studijní opora na CD. Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-656-1.Elektronické materiály k přednáškám ve STAGu. Cole, S. Applied transport economics. London, 2005. ISBN 0-7494-3964-5.Zelený, L. Doprava (ekonomické souvislosti rozvoje). Praha, 1995. ISBN 80-7079-402-X.Quinet, E., Vickerman, R. W. Principles of transport economics. Cornwall, 2004. ISBN 1-84064-865-1.Blauwens, G., De Baere, P., Voorde, E. van de. Transport economics. Antwerpen, 2008. ISBN 978-90-455-2704-8.Eisler, J. Úvod do ekonomiky dopravy. Praha, 1998. ISBN 80-85963-54-X.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům a schopnost samostatně provádět analýzy působení poptávky po přepravě a nabídky dopravních výkonů na náklady, výnosy a hospodářský výledek dopravního podniku, včetně cenotvorby přepravních služeb. Musí mít schopnosti provádět výpočty efektivnosti navržených investic do podnikání v dopravě. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

prof. Ing. Vlastimil Melichar, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vlastimil Melichar, CSc.