Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a management telekomunikací (KDMML / PEMTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / PEMTP - Ekonomika a management telekomunikací, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem telekomunikace z historického hlediska, trendy vývoje odvětví.Funkce telekomunikací a charakteristické rysy infrastrukturálních síťových odvětví.Strategické dokumenty pro rozvoj trhu a odvětví.Legislativní rámec v ČR a EU.Úloha regulace v telekomunikacích, působnost národní regulační autority.Regulační rámec EU v telekomunikacích.Státní správa v oblasti telekomunikací.Úloha a rozsah univerzální služby.Financování univerzální služby.Segmentace trhu v odvětví telekomunikací.Cenová politika a regulace cen v odvětví.Kvalita služeb telekomunikací a její měření.Normalizace a standardizace v odvětví.Statistické výkaznictví v rámci odvětví.Specifické rysy investic v odvětví, metody hodnocení, controlling.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o poskytovaných službách elektronických komunikací a to jak po pevné síti, síti mobilních operátorů, síti rozhlasového a televizního vysílání, kabelové televize, připojení k internetu atd.

Literatura

nullČOREJOVÁ, T., a kol. Ekonomika sietí. Žilina, 2006. ISBN 80-8070-62-8.HÖLZL, O., ŠVADLENKA, L., SALAVA, D. Základní principy ekonomiky a managementu elektronických komunikací. Pardubice, 2008. ISBN 978-80-7395-143-6.nullGOTTINGER, H., W. Economies of Network Industries. New York, 2003. ISBN 978-0-415-27740-2.VÍTEK, M. Ekonomika telekomunikací. Praha, 2004. ISBN 80-01-03019-9.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru a při závěrečné zkoušce prokázat znalost charakteristických ekonomických vztahů síťového odvětví, problematiku nedostatkových zdrojů, podmínky vyšších zásahů státu (regulace) a postupu liberalizace odvětví.

Garant

Ing. Daniel Salava, Ph.D.

Vyučující

Ing. Daniel Salava, Ph.D.Ing. Daniel Salava, Ph.D.