Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonometrie a prognostika v dopravě (KDMML / PEPDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / PEPDK - Ekonometrie a prognostika v dopravě, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstata ekonometrie, vznik a vývoj, cíle ekonometrie.Obecný ekonometrický model. Regresní analýza, metoda nejmenších čtverců.Korelační analýza, multikolinearia, umělé proměnné.Analýza časových řad, základní charakteristiky časových řad. Trendová složka a adaptivní modely časových řad. Sezónní a náhodná složka, korelace časových řad.Modely simultánních rovnic.Prognostika a prognózování. Doprava jako předmět prognózy.Dopravní prognostické modelování, model čtyř kroků. Ekonometrické modely poptávky. Produkční funkce.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student umí sestavit a verifikovat obecný ekonometrický model, využít regresní a korelační analýzu pro modelování ekonomických vztahů, dekomponovat časové řady na jednotlivé složky, včetně modelování trendové a sezónní složky a testování hypotéz o složce náhodné. Rozumí pojmům z prognostiky a orientuje se v základních přístupech k prognózování v dopravě.

Literatura

Hušek,R. Základy ekonometrické analýzy I. Modely a metody. VŠE, 1995. Hušek R., Pelikán J. Aplikovaná ekonometrie, teorie a praxe. Praha, 2003. Hušek R. Ekonometrická analýza. Praha, 1999. Pojkarová K. Ekonometrie a prognostika v dopravě. Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-585-4.Hindls R., Kaňoková J., Novák I. Metody statistické analýzy pro ekonomy. Praha, 1997. ISBN 80-85943-44-1.Orava F. Prognostické inženýrství v dopravě. Pardubice, 2000. ISBN 80-7194-245-6.Hill, T., Lewicki, P. Statistics: Methods and Applications. Tulsa, 2006. ISBN 80-86419-26-6.Černá, A., Černý, J. Teorie řízení a rozhodování v dopravních systémech. Praha : Institut Jana Pernera, 2004. ISBN 80-86530-15-9.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům a schopnost samostatně modelovat základní ekonomické vztahy v rozsahu probrané látky. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Kateřina Pojkarová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Kateřina Pojkarová, Ph.D.