Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inženýrská psychologie (KDMML / PINPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / PINPP - Inženýrská psychologie, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět inženýrské psychologie, hlavní psychologické koncepce.Metodologie a přírodovědné základy psychologie. Psychické jevy a regulace chování.Kognitivní procesy a jejich význam v regulaci činnosti pracovníků dopravy.Emocionální procesy, vůle a psychické stavy pracovníků dopravy.Osobnost manažera a operátora v dopravě, determinanty, struktura a poruchy osobnosti.Výkonové charakteristiky osobnosti manažera a operátora.Temperament a charakter, jejich význam v regulaci chování pracovníků dopravy.Sociální komunikace a komunikace v systému lidé-technická zařízení.Asertivní jednání, rozvoj asertivních dovedností a technik.Psychologie dopravy, analýza systému člověk - stroj a činnosti operátora.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu si student osvojí poznatky o kognitivních a emocionálních procesech, o výkonových a dalších osobnostních charakteristikách pracovníků v dopravě a získá dovednost využití asertivity v sociální komunikaci. Je schopen využívat psychologické poznatky ve své činnosti.

Literatura

Kunhart, J. Psychologie pro manažery a techniky v dopravě. 2009. Kunhart, J. Psychologie.DFJP. 2002. ŠTIKAR, J.; HOSKOVEC, J.; Stříženec, M. Inženýrská psychologie. Státní pedagogické nakladatelství,, 1982. Provazník, V. Psychologie pro ekonomy.VŠE Praha. Praha, 1992.

Požadavky

Student musí při zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům a vědomosti v rozsahu probrané látky. Konkrétní požadavky ke cvičením sdělí vyučující studentům prezenčního studia v prvním týdnu semestru.

Garant

PhDr. Bc. Marie Prouzová

Vyučující

PhDr. Bc. Marie ProuzováPhDr. Bc. Marie Prouzová