Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KDMML / PSSOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDMML / PSSOK - Sociologie, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vznik a vývoj sociologie, její předmět a význam v soudobé společnosti.Rysy, funkce a struktura sociologie, dílčí sociologické disciplíny.Cíle, metodologické principy a základní kroky sociologického výzkumu.Základní metody a techniky sociologického výzkumu.Jedinec a společnost, sociální jednání, sociální kontrola.Sociální skupiny a útvary.Sociální stratifikace, třídy a vrstvy.Sociální mobilita a nerovnost, pracovní mobilita.Práce jako sociální jev, nové trendy ve struktuře zaměstnanosti.Rodina, postavení žen, mládeže a seniorů.Sociologie náboženství.Sociálně patologické jevy.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu si student osvojí poznatky z metodologie, obecné sociologie a vybraných dílčích sociologických disciplín a seznámí se s možnostmi využití základních sociologických metod. Je schopen připravit, realizovat, vyhodnotit a interpretovat sociologické šetření malého rozsahu.

Literatura

Diesman M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha, 2000. ISBN 80-246-0139-7.REICHEL, J. Kapitoly metodologie sociálních výzkumů. Praha, 2009. FORET, M. Marketingový průzkum. Praha, 2008. OSBORNE, R., VAN LOON, B. Sociologie. Praha, 2007. NOVÝ, I., SURYNEK, A. Sociologie pro ekonomy a manažery. Praha, 2002. PUNCH, K. F. Úspěšný návrh výzkumu. Praha, 2008. Jandourek, J. Úvod do sociologie. Praha, 2003. KELLER. J. Úvod do sociologie. Praha, 2002. PUNCH, K. F. Základy kvantitativního šetření. Praha, 2008.

Požadavky

Student musí při zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům a vědomosti v rozsahu probrané látky. Konkrétní požadavky sdělí vyučující studentům v prvním týdnu semestru.

Garant

PhDr. Bc. Marie Prouzová

Vyučující

PhDr. Bc. Marie Prouzová